Járványból történelem

Várja a karanténnaplókat a Magyar Nemzeti Levéltár.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára gyűjti a koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzéseket és naplókat, hogy a jövő generációi személyes élményeken keresztül is megismerhessék a pandémia egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre és gazdaságra gyakorolt hatásait.

A 21. század első, az egész világ életét befolyásoló eseménye a koronavírus járvány, melynek következtében mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott: bezártak az óvodák, az iskolák, a mozik, a színházak, a közgyűjtemények és az üzletek nagy része. Kiürültek a közterek, a tömegközlekedési eszközök. Az otthoni munkavégzéssel, a kijárási korlátozások bevezetésével a lakosság a négy fal közé kényszerült, életünkben minden korábbinál nagyobb szerepet kapott az online világ.

Miként változtatta meg életünket a koronavírus? Hogyan éljük meg a vészhelyzet uralta mindennapokat? A hétköznapi emberek beszámolói, naplói a legpontosabb forrásai lehetnek egy-egy időszak, jelentős történelmi esemény kortársi tapasztalásainak, és számos személyes részlettel gazdagítják ismereteinket az adott időszakról. A naplók további erénye, hogy a múlt egyidejű átélését rögzítik, míg az utólag készült visszaemlékezésekben már tükröződnek íróik későbbi tapasztalatai is. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára örömmel fogadja a karantén idején keletkezett feljegyzéseket, naplókat. A beadott dokumentumok egy iratértékelési folyamatot követően a levéltár állományába kerülnek. A gyűjtés célja, hogy a most rögzített élmények a történelem részeként fennmaradjanak és kutathatóvá váljanak az utókor számára.

A felajánlásra szánt dokumentumokat elektronikus formában erre az e-mailre várjuk.

Mivel a Magyar Nemzeti Levéltár jelenleg zárva tart, a papíralapú feljegyzéseket személyesen a vészhelyzet elmúltával, a korlátozó intézkedések feloldását követően tudjuk átvenni az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületében (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.). Az iratanyag átvétele és elhelyezése az 1995. évi LXVI. törvény értelmében történik. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának gyűjtőköréről, az iratbeadás módjáról ezen a linken találhatók további információk.