Rejtélyes titkokat őriz a Budapesten elzárt Tutanhamon halotti maszk

Lézeres megfigyelőrendszer és mozgásérzékelő figyeli a KOMPLEX zárvartartása alatt is Tutanhamon maszkját, a Tutanhamon kiállítás szervezői gőzerővel dolgoznak az újranyitáson.

A Tutanhamon Kiállítás minden rejtélye és kincse is karantén alá került márciusban Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben. A szervezők a megfelelő biztonsági intézkedések mellett gondoskodtak a kincsek felügyeletéről, viszont a legnagyobb érdeklődést kiváltó tárgy, Tutanhamon halotti maszkjának őrzése szigorúbb előírásokat kívánt.

„Tutanhamon fáraó arcára temetésekor gyönyörű, tizenegy kilogrammos aranymaszkot helyeztek, a múmiapólyákba pedig különféle amuletteket rejtettek. Maga a múmia azonban meglehetősen rossz állapotban volt a balzsamozáskor használt olajok túlzott alkalmazása miatt. Egyébként Tutanhamon jelenleg is sírjában nyugszik, üvegvitrinben. A halotti maszkja és a Budapesten látható másolata is rejtélyes titkokat őriz: a fiatalság, az időtlenség misztikumát, aminek különlegessége nemzetközi kutatócsoportokat is megmozgatott” – mondta Oláh Zsuzsanna, majd kitért az ismert fáraók halotti maszkjai alatt rejtett valódi kinézetükre is.

„A maszk az elmúlt több ezer évben nemcsak látvány volt, hanem elfedés is. Igaz ez a halotti maszkokra, ami a fáraó szépségét hivatott kihangsúlyozni, de a valóság sokkal meglepőbb. Noferitinél például a pofacsontok kevésbé kifejezettek, az orrnyergen kis dudor található, a száj szegletében és az arcon finom ráncok húzódnak, valamint a híres, óriási mandulavágású szemeknek is kissé más rajzolata van. Kleopátra pedig keleties vonásokat mutató, és inkább vonzó nő volt. Tutanhamon halotti maszkja láttán pedig mindenkiben felmerül a kérdés: hogyan nézhetett ki valójában a legismertebb fáraó?” – zárta Oláh Zsuzsanna.

A JVS Group Magyarország kommunikációs vezetője hangsúlyozta: lézeres megfigyelőrendszer, mozgásérzékelő és váltott műszakban, 24 órás felügyeletben dolgozó biztonsági szolgálat felügyeli a Király utcai KOMPLEX-ben őrzött halotti maszkot, melynek látványával a látogatók hamarosan újra testközelből szembesülhetnek. A budapesti KOMPLEX-ben hamarosan látogatható lesz a Tutanhamon kiállítás, jegyek korlátozott számban lesznek elérhetőek az ismert jegyirodáknál, illetve a helyszínen.