Gyakrabban ebédel együtt a család a karanténban

Országos felmérés a koronavírus-járvány alatti táplálkozási szokásokról.

A koronavírus-járvány ideje alatt több idő jut a családi étkezésekre, 10-ből 5 háztartásban pedig a gyerekek is kiveszik a részüket a konyhai munkából – derült ki a Nestlé által készített reprezentatív kutatásból, amely a magyar családok étkezési szokásait vizsgálta a karantén ideje alatt. Ha közös sütés-főzésről van szó, egyértelműen a palacsinta a sztár, a receptválasztásnál legtöbbször már az interneten keresünk, a  menü összeállításánál pedig a családtagok ízlése a legfontosabb szempont.

A karantén, illetve az otthoni oktatás ideje alatt sok családban jut több idő a közös étkezésekre, mint korábban – derült ki a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program keretében a magyar családok körében készült reprezentatív kutatásból. A felmérés célja az volt, hogy megvizsgálja az étkezési szokások átalakulását a járvány idején. A karantén alatt a válaszadók egyharmada együtt ebédelt a családjával, náluk ez lett a nap fő étkezése. A megkérdezettek negyven százaléka szerint nem történt változás a járvány előtti időhöz képest, ők többségében férfiak és közel kétharmaduk vidéken lakik. 

Tízből öt családnál hetente többször is közreműködnek a gyerekek a sütés-főzésben, napi szinten viszont már kevesebben segítenek. Sok háztartásban a gyerekek döntenek a menüről, így közvetetten bár, de ők is hozzájárulnak a család táplálkozási szokásainak alakításához. Az országban egyértelműen a palacsinta a sztár, ha közös sütésről van szó: a szülők közel fele vonja be a gyerekeket ennek elkészítésébe, akár a fővárosról, akár vidékről legyen szó. Nagyon népszerűek még a különböző édességek és péksütemények, ezek elkészítésénél szintén szívesen segédkeznek a kisebbek. Általánosan az jellemző, hogy a felnőttek bevonják a gyerekeket az ételkészítésbe, legyen szó a recept kiválasztásától kezdve a tojások feltörésén át az alapanyagok előkészítésééig. Mindössze a válaszadók 23 százaléka mondta azt, hogy náluk semmilyen konyhai feladatot nem látnak el a gyerekek.

„Azok a gyerekek, akik részt vesznek a főzésben több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, nyitottabbak egészségesebb étkezési szokások kialakítására, kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, a közös főzés során jobban megismerik az összetevőket, fogásokat, alapanyagokat. Vezető élelmiszeripari vállalatként arra törekszünk, hogy minden lehetséges platformon edukáljuk a szülőket és a gyereket, illetve irányt mutassunk abban, hogy ne csak együtt főzzenek, de egészségesebb fogásokat is készítsenek. Kiemelten fontosnak tartjuk a gyerekek támogatását a megfelelő táplálkozási szokások kialakításában, ezért is indítottuk el 2018-ban a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkat” – mondta Tompa Gábor, a Nestlé vállalati kommunikációs igazgatója.

A receptválasztáshoz mindenféle segítséget igénybe vesznek a szülők, de a gyerekek kívánsága a megkérdezettek közel 80 százalékánál döntő szempont. A kutatásból az is kiderül, hogy bár vidéken az ebéd többségében a családi recept szerint készül, összességében már elsősorban az interneten vadászunk receptek után. A napi menü kiválasztásánál legtöbbször a család ízlése mérvadó: a válaszadók 72 százaléka úgy főz, hogy az étel mindenki szerint finom legyen, és csak ezt követő szempont, hogy egészséges és tápláló étel kerüljön az asztalra. A megkérdezettek kicsit több mint felének fontos, hogy az otthoni alapanyagok felhasználásával készüljön az ebéd. Összességében a szülők inkább főznek, mint rendelnek: utóbbi opcióra csak 7 százalékuk szavazott.