Szabadtéri programokkal indul újra a Várkert Bazár

Megnyitotta kapuit a Várkert Bazár a látogatók előtt, szabadtéri irodalmi estek, VárKERT Mozi előadások és zenei produkciók gazdagítják a programkínálatot.

Az egyedi panorámával rendelkező helyszínen többek között jubileumi lemezbemutató koncertet ad a Balázs Elemér Group és fellép a The Carbonfools zenekar is.

„Már nagyon vártuk, hogy újra eljöjjön az az időszak, amikor ismét élettel telik meg a budai Vár. Számunkra a főváros ékszerdoboza, a páratlan panorámával rendelkező Várkert Bazár akkor az igazi, amikor a programjainkra ellátogató emberek töltik meg a tereket.” – mondta el Sikota Krisztina a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

Július 9-én a Várkert Irodalom közönsége újra élőben élvezhette a népszerű Aposztróf sorozat legújabb programját. A Párizs "küldi már csókjait nekem" című magyar-francia zenés irodalmi est háziasszonya Juhász Anna irodalmár, vendégei pedig Micheller Myrtill énekesnő, Tompos Kátya színművész és Pintér Tibor zenész voltak.

Július 15-én elindul a VárKERT Mozi sorozata, ahol a közelmúlt legjobb magyar alkotásait tekinthetik meg a filmkedvelők Budapest szívében, egy csodaszép, szabadtéri, kutyabarát helyszínen. Első alkalommal a Foglyok című alkotás lesz látható, a filmhez kapcsolódó online beszélgetésen pedig Deák Kristóf Oscar-díjas rendező és Sodró Eliza színművész vesz részt.

Július 23-án a Balázs Elemér Group (lásd a fotón) jubileumi lemezbemutató koncertjével várják az érdeklődőket. A kétszeres Fonogram-díjas jazz-zenekar tizedik stúdióalbumával, a Celebration 20 & 10 című lemezzel ünnepli huszadik születésnapját.

Augusztus 15-én az öt nagylemezt jegyző zenekar, a The Carbonfools Naplemente című koncertjével várják a szervezők az érdeklődőket.

Augusztus 31-én a Márai Budapestje "Budán lakni világnézet" című előadással zárja a nyarat a Várkert Bazár. Az esten Hirtling István színész közreműködésével Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték gondozója, fotókkal, kordokumentumokkal és zenékkel gazdagítva tárja a közönség elé az író munkásságát.

„Az idei nyár különlegessége, hogy immár több szabadtéri helyszínen is elérhetők lesznek a színes programelemeink.” – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A Várkert Bazár programjai mellett, a belföldi turizmust támogató, a Várkapitányság által szervezett tematikus Budai Várséták várják a látogatókat. Ezek közül legfrissebb a Hauszmann Paripái címet viselő séta, ahol a résztvevők megtekinthetik a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépült Lovardát is. Emellett július 19-én indul a Mesterművek panorámával című séta, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a Magyar Nemzeti Galéria mindennapjaiba, és megtekinthetik a Budavári Palota kupoláját, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik fővárosunkra. Július 26-án a Habsburgok és holtak címet viselő tematikus vezetésen feltárulnak a budai Vár eddig ismeretlen útjai, ahol a résztvevők megismerhetik a nádori kripta rejtelmeit, felfedezhetik a palota egyetlen, háborúkat követően is épen megmaradt részét.

A budai Vár számos pontja gazdagítja a Zenélő Budapest július 2. és augusztus 27. között rendezett ingyenes koncertsorozatát. A Magyar Nemzeti Galéria előtt, a Savoyai teraszon minden szombaton és vasárnap erdélyi népzene várja az érdeklődőket, a Várkert Bazár Gloriettnél pedig minden pénteken huszárruhás rézfúvósok adnak rövid koncertet.

A Várkert Bazár és a Budai Várséták részletes programkínálatát, valamint a jegyekkel kapcsolatos információkat a weboldalon olvashatják