Exatlonos sportolók és parakajakos bajnokok a szervátültetettek szolgálatában

650 000 forint gyűlt össze a jótékonysági árverésen.

Exatlonos győztes sportolók és parakajakos bajnokok ma együtt bizonyították, hogy valóban „Minden sport mindenkié!”. A Civilút Alapítvány, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Ergométer Szövetség online jótékonysági árverést szervezett a Magyar Szervátültetettek Szövetsége javára. Az Exatlon Hungary műsorából megismert sportolók és két parakajakos bajnok is csatlakozott a jó ügyhöz. Busa Gabriella, Böjte Dávid, Kempf Zozó, Varga Katalin és Kiss Péter is a szervátültetett sportolók szolgálatába álltak.

A licitálás hétfőn indult, ép és sérült sportolók fogtak össze, hogy minél magasabb összeg folyjon be a szövetség javára. Az aukció az online térben zajlott, az utolsó virtuális tétet az élő közvetítés alatt lehetett megtenni. A legmagasabb felajánlás 500 000 forint volt, melyhez Horváth Gábor kétszeres olimpiai bajnok a helyszínen további 50 000 forintot, a Magyar Paralimpiai Bizottság pedig 100 000 forintos támogatást adott. 

„A sportteljesítmények öröme és közösségi élménye nem az ép emberek kiváltsága, fizikai vagy értelmi sérültséggel is helyt lehet és helyt is tudnak állni a sportolók a legkülönfélébb sportágakban. Ez most egy olyan különleges helyzet, ahol segítő szervezetek támogatnak segítő szervezetet, ehhez járult hozzá a Paralimpiai Bizottság is a felajánlott támogatással – mondta el Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, az esemény egyik házigazdája.

„A Civilút küldetése, hogy felhívja a figyelmet az egyéni és társadalmi felelősségvállalás fontosságára az élet minden területén. Az ép és sérült sportolók összefogása is megmutatta a mai árverésen, hogy aki felelősséggel, törődéssel fordul mások felé, az maga is jobban boldogul, nagyobb teljesítményre képes, és ezzel jobbá teszi szűkebb vagy tágabb környezetét”- mondta el Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány elnöke.

A sportolók a társzervező, Magyar Ergométer Szövetség evezőgépein versenyeztek. Varga Katalin paralimpiai 5. helyezett, vb. 4. és Eb. 3. helyezett parakajakos Kempf Zozó freestyle bmx-világbajnokkal, Kiss Péter világ- és Európa-bajnok parakajakos Busa Gabriella kick boxerrel, az Exatlon női győztesével eveztek egy csapatban. Az 500 méteres evezés eredményét forintokra váltották, így adva további támogatást a szervátültetett sportolóknak. 

„A legfontosabb dolog az egészség - most, hogy én is meg vagyok sérülve még jobban értékelem. A sport nagyon sok mindenre megtanít, megtanított engem is. Nem gyerekként kezdtem sportolni, az én életemben is később jött a lehetőség. Ha azzal, hogy az ügy mellé állok, felhívhatom a figyelmet arra, hogy mindenkinek esélyt jelent a sportolás, örömmel csatlakozom a szervátültetett sportolókat segítő programhoz”-mondta el Böjte Dávid, Dave az Exatlon Hungary férfi győztese, aki sérülése miatt nem evezett a rögtönzött bajnokságon. Csapatukat Kempf Zozó erősítette, aki így nem csak a sportolókért, de Dave-ért is evezett.

Varga Katalin és Kiss Péter parakajakos bajnokok életében is a sport jelentette a segítséget. „ Az elején nem láttam a kiutat ebből a helyzetből. A Mozgásjavító Általános Iskolában volt lehetőségem sportolni, ott találkoztam az edzőmmel, Pruzsina Istvánnal, akinek a segítségével elindult a parakajakos sportkarrierem” – mesélte Kiss Péter világ-és Európa-bajnok.

„Szövetségünk küldetése a sport, hogy minél több szervátültetettnek biztosítani tudjuk a sportolási lehetőséget, hisz a rendszeres testmozgás számukra fokozottan fontos, ugyanis megnövelheti a beültetett szerv élettartamát. A beérkezett összegből ki szeretnénk bővíteni az edzéslehetőségeket a vidéki nagyvárosokra is, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, hisz jelen pillanatban csak Budapesten vannak szervezett edzéseink 9 sportágban profi edzőkkel és sportszakemberekkel” – mondta el Vajtó-Tilhof Ingrid a Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke.

A legmagasabb összeget ajánló különleges élménnyel lesz gazdagabb: az öt kiváló sportolóval részt vehet egy közös vacsorán és az azt követő bulin a Fröccsterasz all inclusive élmény-felajánlása jóvoltából. A befolyt összeget Palik László, az Exatlon műsorvezetője jelképes csekken adta át a Magyar Szervátültetettek Szövetsége alelnökének.

A Duna Arénából közvetített esemény visszanézhető a Civilút Alapítvány weboldalán és Facebook oldalán.