Tartsuk Mac-ünket tisztán! - CleanMyMac X

A Mac és annak operációs rendszere a macOS híres az egyszerűségéről és könnyű kezelhetőségéről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Windows-nál oly gyakran előforduló fölösleges beállítások és fájlok nem csökkentenék a számítógép teljesítményét. A CleanMyMac X egy átfogó megoldást kínál arra, hogy Mac-ünk mindig "egészséges" legyen.

A leggyakoribb kérdés, amit egy Windows-ról Mac-re váltó felhasználó fel szokott tenni: Hogyan tudok egy alkalmazást eltávolítani? Mire sokak szerint a válasz az: "Csak húzd a kukába!". Valójában, ha csak a kukába húzzuk az alkalmazást, rengeteg "szemetet" hagyunk magunk után, amit a macOS később már nem fog törölni és feleslegesen tárolja és foglalja ezeket az adatokat a számítógépen. A CleanMyMac X-be épített "Uninstaller" funkció felderíti a programok által létrehozott rejtett fájlokat és biztonságosan eltávolíthatjuk vele nem csak a programot, hanem az általa használt összes "fölösleges" fájlt is. De ez még csak a kezdet!

A CleanMyMac X Smart Scan funkciója gyors, átfogó rendszerellenőrzést végez három témakörben: fölösleges fájlok, biztonsági kockázatok és a rendszer gyorsaságát befolyásoló tényezők körében. Amint talál hibát azok javítására javaslatot tesz és mi választhatjuk ki, hogy mit fogadunk el és mit nem. Ezt a pár perces tesztet lefuttatva nyugodtak lehetünk abban, hogy rendszerünk biztonságos és nem tartalmaz olyan fájlokat és beállításokat, amik egyrészt fölöslegesen foglalják a tárterületet másrészt lassítják a gép működését.

A funkciók tárháza természetesen itt még nem ér véget, ugyanis a programban helyet kapott egy teljes Malware eltávolító eszköz. Mint azt sokan hangsúlyozzák Mac-re nincsenek vírusok (feltéve, ha betartjuk a biztonsági előírásokat és nem telepítünk azonosítatlan forrásból programokat) igen ám, viszont Malware-ek, azaz kártevők viszont annál inkább vannak. A Malware eltávolító eszköz egy naprakész adatbázis alapján leellenőrzi, hogy gépünkön találhatók-e kártevők. Ezt az adatbázist rendszeresen frissítik, így mindig naprakész védelemmel rendelkezünk (feltéve ha a macOS-es rendszer frissítéseket is rendszeresen feltelepítjük). Sőt bekapcsolhatjuk a valós idejű kártevő védelmet, így mielőtt feltelepülne egy kártevő a program már figyelmeztet is minket a veszélyre.

A beépített Updater segítségével látjuk mely telepített programokra van elérhető frissítés és egy gombnyomással frissíthetjük is azokat. Ha nem csak a Mac App Store-ból vásároltunk alkalmazásokat, akkor ez a funkció rendkívül hasznos tud lenni.

A CleanMyMac X abban egyedülálló, hogy minden rendszerkarbantartó programot egyben tartalmaz. Nem kell külön megvennünk egy Malware (kártevő) figyelő és eltávolító alkalmazást, egy Programeltávolító alkalmazást, egy Rendszeroptimalizáló alkalmazást amiket külön-külön egyébként is megvennénk, hanem mindent egy csomagban megkapunk, ráadásul egy logikusan felépített könnyen áttekinthető alkalmazás formájában.

A CleanMyMac X-et minden Mac felhasználókat érdemes lenne használnia, ha szeretné gépét karban tartani és ez úgy tűnik nincs is messze a valóságtól... A szoftvert gyártó MacPaw szerint minden 5-ik Mac gépen fut valamilyen szoftver, amit ők készítettek (2019. júniusi adat szerint).

A programnak létezik Windows-os változata is CleanMyPC néven. Bár funkcionalitásban kevesebbet tud (például nincs benne a kártevő eltávolító rendszer) viszont ugyanolyan minőségű alkalmazás, mint Mac-es társa. Ráadásául még magyarul is tud!

A CleanMyMac X és CleanMyPC ingyenesen kipróbálható és amennyiben megtetszik választhatunk az előfizetéses fizetési modell mellett vagy egy egyszeri díj mellett.