371 Csillag - Darinka

A Roma Holocaust Emlékbizottság megemlékezése.

76 évvel a történtek után a Roma Holocaust Emlékbizottság augusztus 1-jén emlékezett a Holocaust Roma Áldozataira. A megemlékezés során bemutatásra került a Kalla Éva forgatókönyve alapján készült Darinka című film, az első hazai tv-játék a Roma Holocaustról.

A „371 Csillag” című megemlékezés-sorozatot a Bátorság és Roma Ifjúság napján öt évvel ezelőtt, 2015. május 16-án indították útjára a Nemzeti Színházban. A nagyszabású gálaműsor a Roma Produkciós Iroda rendezésében az Európai Roma/Traveller Fórum 2005-ös kezdeményezése alapján, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság támogatásával jött létre. Európa számos országában emlékezünk ezen a napon Auschwitz-Birkenau Cigánylágerének fogolylázadására, az 1944. május 16-án tanúsított ellenállásra. A Roma Produkciós Iroda az elmúlt négy alkalommal a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival zenei, irodalmi estekkel állított emléket az áldozatoknak.

Klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltották egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A neves előadóművészek produkciói között a túlélők adaptált vallomásait halhatta a közönség. A 2020-as évben egy színdarabbal emlékezett volna a Roma Produkciós Iroda, azonban a pandémia miatt Darinka címmel egy filmmé avanzsált a darab.

A címszereplő Darinka egy bohóclány, családjának vándorcirkuszában lép fel nap mint nap. Számtalan rajongója van, közöttük Sághy Domonkos művészettörténész. A cigány lány és a magyar fiú szerelme a német megszállás idején bontakozik ki, amikor a fajelmélet a cigányokat is a megsemmisítendő népek közé sorolja. A deportálás elszakítja őket egymástól, ám a lelki kapocs örökre megmarad közöttük.  

Darinka (2020)

Rendező: Seres Tamás

Társrendező: Fátyol Kamilla

Szereplők:

Darinka - Lovas Emília

Domonkos – Orosz Ákos

Rami - Fehér Tibor

Jusztina – Törőcsik Franciska

Alfréd- Kálid Artúr

Boris- Jónás Judit

Fáni magyar fiú anyja - Molnár Erika

Frida   Darinka ápolója – Hámori Gabi 

Csendőrök – Vajdai Vilmos, Páll Zsolt

Zenészek- Szomora Zsolt és zenekara

Statiszták- a Romano Glaszo csapata / Lakatos György

Zsonglőrök, Artisták

Forgatókönyv: Kalla Éva

Operatőr: Varga Ádám, Jelmez: Bánki Róza

Gyártó: Roma Produkciós Iroda

Gyártásvezető: Boda János

Producer: Joka Daróczi János