Koofr - Az online aktatáska

Egyre inkább a felhőben tároljuk adatainkat, mert így biztonságban tudjuk azokat valamint több eszközről (telefonról, számítógépről) bármikor könnyen hozzájuk férhetünk. Ezt a szolgáltatók is észrevették és míg régebben a Dropbox volt a de-facto sztenderd azóta rengeteg kisebb-nagyobb online fájlszolgáltató jelent meg a piacon, amik között nem is olyan egyszerű választani.

Számomra két alapvető szempont volt a szolgáltatás kiválasztásánál. Az egyik, hogy európai szervereken tárolják az adatokat, mert így vonatkoznak rájuk a GDPR-es előírások és az erős EU-s adatbiztonsági törvények, amik itthon is érvényesek. Egyes szolgáltatóknál bár van európai szerver, de azt csak az üzleti csomagban lehet választani, ezért olyat kerestem ahol minden adatot európai szervereken tárolnak. A másik szempontom az volt, hogy a legnépszerűbb platformokra legyen saját alkalmazása és minél több eszközömön el tudjam érni a fájlokat. Ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelelt a Koofr. Szlovén cég révén az adataimat az EU-ban tárolják és szinte minden platformra van alkalmazásuk (Android-ra, iOS-re, Windows-ra, Macintosh-ra sőt még Linux-ra is).

A Koofr ráadásul nem kisebb megoldást kínál, mint hogy az összes fájlunkat egy helyen tudjuk kezelni. Csatlakoztatni tudjuk a Dropbox, Google Drive vagy OneDrive fiókunkat és az alkalmazásból közvetlenül el tudjuk ezeket érni, illetve azokat ide-oda mozgathatjuk.

Természetesen az ár se volt lényegtelen a szolgáltatás kiválasztásánál. A regisztráció ingyenes és helyből 2GB tárhelyet kapunk, amit egészen 10GB-ig ingyenesen bővíthetünk barátok meghívásával. A Koofr-ben ráadásul nincsenek rejtett limitek, így nincs korlátozva a fájlok mérete és típusa, így akár egy 2GB-os videót is feltölthetünk. A feltöltött fájlokat megoszthatjuk másokkal akár még nagy fájlok megosztására is használhatjuk. 25 GB-ot már szinte havi 1 euróért kapunk és ha ennél több kell akkor akár egészen 10TB-ig bővíthetjük fiókunkat.

Mobilalkalmazásuk támogatja az automatikus képfeltöltést, így a telefonon készített képeket automatikusan fel tudja tölteni a felhőbe. Chrome bővítményükkel pedig az internetről letöltött képeket automatikusan fel tudjuk tölteni a tárhelyre.

A Koofr minden általam támasztott feltételnek megfelelt és kedvező áraival egy kitűnő választás lehet, aki szeretne szabadulni a Dropbox magas áraitól.