Fényfikciók varázsolják el Pécsen a Káptalan utcát

Életre kelthető szobrok, Vasarely-ihlette fényjáték, világító lombkoronájú fák és csodás fényélmények várják a Pécsre látogatókat!

Ahogy a Zsolnay Fényfesztivál alkotócsapata ígérte, az év során kisebb fényprojektekkel igyekszik kárpótolni a közönséget a koronavírus miatt elmaradt Zsolnay Fényfesztivál kapcsán. Ennek első eleme, hogy a MúzeumUtcaPlusz programsorozathoz csatlakozva augusztus 7. és 16. között esténként fénnyel fonják körbe a Káptalan utca épületeit és fáit.

A pécsi, székesfehérvári és kaposvári művészek együttműködésében összesen 5 alkotás lesz látható:

Fényhangár: Élő kő! - Helyszín: Kőkert – Martyn Ferenc Múzeum udvara

Keltsd életre az udvar szobrait! A fényinstalláció célja, hogy érintésed által megelevenedjenek a nonfiguratív műalkotások. A szobrok érintésérzékeny kicsinyített másával vezérelhetsz vetítést és hangzást, amitől a szobrok transzformálódnak és új értelmezést nyernek. A kaposvári Fényhangár csapata a 2019-es Fényfesztivál után visszatér a Kőkert udvarába, tavalyi munkájukat gondolják tovább és emelik új szintre ezt a közönség által kitüntetett, szeretettel övezett fényélményt.

Fényszórók Visual!: Lélegző fák - Helyszín: Káptalan utca

Sétálj végig a Káptalan utcán, s csodáld meg a fényben úszó lombkoronákat és ezt az egyedi fényfestési technikát. A teljes utcakép is magával ragadó, de a vetítőgépek közvetlen környezetéből szemlélve rajzolódnak csak ki teljes valójukban a képek. A székesfehérvári Fényszórók Visual! tavaly a Színház teret festette meg, ezúttal egy új oldaláról ismerhetitek meg az analóg fényfestés egyik legizgalmasabb hazai csapatát.

Gonzo Visuals: Folyékony fal - Helyszín: Zsolnay Múzeum

Szilárd, vagy cseppfolyós? Hidd el, ez csak rajtad áll! Húzd végig az ujjad az érintőképernyőn, és áraszd el színes hullámokkal a Zsolnay Múzeum falait! A szintén székesfehérvári Gonzo Visuals alkotásai is ismerősek lehetnek a számodra, a tavalyi Fényfesztiválon a Barbakán bástyáját az ő munkájuk keltette életre.

Gonzo Visuals: Illúzió optika - Helyszín: Vasarely Múzeum

A mester – Victor Vasarely – stílusjegyeivel megtűzdelt projekció a Múzeum falára az op-art (optikai művészet) jegyében. Geometria, matematika, rezgés és vibrálás... Csak el ne szédülj!

Pécsi Fényfestő Műhely: Fények a polcról - Helyszín: Múzeum Igazgatóságának külső homlokzata / belső udvara

A Pécsi Fényfestő Műhely egy évtizede készít különböző technikákkal nagyformátumú üvegdiákat, analóg és digitális képeket, hogy azok naplemente után, a sötétedéssel óriási fényfalakká alakuljanak. Az elmúlt tíz év munkájának eredményeként raktárpolcok mélyén sorakoznak olyan üvegek, melyek egy-egy estére változtattak át épületeket, lüktettek együtt az estével, mostanra viszont a feledés homályába vesztek. A Múzeum Utca Plusz rendezvényre ezekről fújjuk le a port, hogy tíz napon át – napról-napra változva – bepillantást engedjünk a Pécsi Fényfestő Műhely munkáiba, miközben életre kelnek a rég elfeledett fények…

Részletes időterv:

Az alkotásokban minden nap 20.30–24.00 között gyönyörködhetünk.

augusztus 9–13.

●         Fényszórók Visual!: Lélegző fák

●         Pécsi Fényfestő Műhely: Fények a polcról

augusztus 14–16.

●         Fényhangár: Élő kő!

●         Fényszórók Visual!: Lélegző fák

●         Gonzo Visuals: Folyékony fal

●         Gonzo Visuals: Illúzióoptika

●         Pécsi Fényfestő Műhely: Fények a polcról

Részletek itt.