Richard Gere harminc éve udvarol Rómeóként Juliának

Jubileumi szülinapját ünnepli a Micsoda nő! című mozifilm.

Ó, az a híres, limuzinos-esernyős erkélyjelenet Julia Robertsszel és Richard Gere-rel! Kerek szülinapját ünnepli a mára már hollywoodi klasszikusnak számító Micsoda nő!, amit harminc éve mutattak be a mozikban. A jubileum alkalmából augusztus 15-én este a Paramount Channel láthatjuk Garry Marshall romantikus vígjátékát. Hangolódjon velünk: összegyűjtöttük a legizgalmasabb kulisszatitkokat a film rajongói számára!

Richard Gere nem adta könnyen magát

Miután a milliomos macsó, Edward Lewis főszerepére több mint egytucat színészt kipróbáltak, rátaláltak a tökéletes választásra, Richard Gere-re. A színész azonban nem akarta elvállalni a szerepet, így Julia Roberts és a rendező személyesen keresték fel, hogy meggyőzzék. A közös egyeztetést követően azonban Gere még mindig bizonytalan volt, így amikor legközelebbi nyilvános egyeztetésen Julia elé ragasztott az asztalra egy Post-it matricát, amelyen ez állt: „Kérlek mondj igent!”

A legmókásabb jelenet be sem volt tervezve

A jelenet, ahol Edward egy gyönyörű nyaklánccal lepi meg Viviant ugyan a rajongók egyik kedvence, a valóságban azonban a véletlen műve. A rendező 3-4 felvétel után instruálta Gere-t, hogy viccből csukja rá az ékszeresdobozt a színésznő kezére. A színésznő reakciója annyira elbűvölőre sikerült, hogy megtartották és a film egyik leghíresebb jelenetévé vált.

Ódzkodott tőle a közvélemény

Edward eredetileg egy Ferrarit vagy Porschét vezetett volna, de mindkét cég úgy gondolta, rossz reklám egy prostituáltat pozitív személyként feltüntető filmben elhelyezni a terméküket, így inkább kihátráltak a támogatásból. A főhős végül egy Lotus Esprit autóval rója az utakat, ami utólag – főleg a rajongók és a kritikusok szerint – az összképet tekintve sokkal jobban passzol Edward visszafogott személyiségéhez és a film stílusához.

Különleges összefonódások

A vacsoraparti jelenetnél Vivian a csigával ügyetlenkedik; kirepül a kezéből, egyenesen a közeledő pincér felé véve az irányt. „Gyakran előfordul!” – jegyzi meg a pincér nyugodtan, miután játszi könnyedséggel elkapja a repülő ínyencséget. Garry Marshall rendező 11 évvel később ugyanezt a karakterszínészt (Allan Kent) alkalmazta a Neveletlen hercegnő forgatásán, egy hasonló jelenetben. Sőt mi több, a szövege is ugyanaz maradt. De a színész fölbukkan egy másik Garry Marshall alkotásban is, méghozzá az Oltári nőben, amelynek két főszereplője szintén Julia Roberts és Richard Gere.

Színház az élet!

2014-ben szárnyra kapott a hír, miszerint a cserfes utcalány és a milliomos történetét nemcsak a mozivásznon, hanem a színpadon is láthatjuk majd. A musical nem váratott sokat magára: 2018 márciusában debütált óriási sikerrel a Broadwayn. Sajnos azonban egyik színésznő sem tudta olyan hitelesen alakítani a karaktert, mint Julia Roberts a filmvásznon, így tavaly az alkotók úgy döntöttek, hogy a darab New York-i szériáját berekesztik. A musical viszont világhódító útjára indult, a West End premiert idén februárban tartották, a show azonban a pandémia miatt jelenleg (akárcsak a többi londoni előadás) szünetel.

Micsoda nő! augusztus 15-én 21.00-tól a Paramount Channelen!