Találkozzunk a BMC-ben vagy az Önök nappalijában

Beethoven-koncertek online!

Bár az Óbudai Danubia Zenekar hétvégi Beethoven-koncertjeink telt házasak, a Jegy.hu-n csütörtökön és pénteken az is követheti az eseményeket, akinek már nem jutott jegy. Az előadó-művészet helyhez és időponthoz kötődő műfaj – de nem az internet korában. Az InterTicket integrált jegyértékesítési szolgáltatásán keresztül az Óbudai Danubia Zenekar ezúttal most nemcsak a helyszíni előadásokra, de a live stream közvetítéseikre is értékesíti jegyeit. Ne bánkódjon, ha telt ház miatt nem tud, esetleg a vírus miatt nem szeretne személyesen részt venni a koncerten: van más út. Az online eseményekkel virtuálisan kibővül a nézőtér: a fizikai korlátokat lebontva az érdeklődőknek a világ bármely pontjáról lehetőségük lesz élőben nyomon követni az ÓDZ két Beethoven-hangversenyét a Budapest Music Centerből.

Az Óbudai Danubia Zenekar és művészeti vezetőjük, Hámori Máté karmester 2020-ban rendhagyó minifesztivállal ünnepli Beethoven születésnapját. A koncerteken Hámori Máté kalauzolja a hangok és az alkotói folyamat rejtelmeibe a hallgatóságot, akik ezáltal bepillantást nyerhetnek az alkotás és az újraalkotás dilemmáiba is. A fesztivál két koncertjét – augusztus 27-én és 28-ánonline is követhették/követhetik a nézők: az előadásokra a offline koncertjeggyel megegyező árú, 2800 forintos és támogatói, 4000 forintos jegy váltható. Az InterTicket rendszerén egy jeggyel egy időben egy eszközről nézhető az előadás, amely csak ezen a felületen lesz elérhető – az előadást követően még 24 óráig.

A csütörtöki hangversenyen a közönség körében hallásvizsgálatra is sor kerül, hiszen az ép hallók számára is fontos kérdés a hallás védelme. A koncert különlegessége, hogy az első negyed órában hallásvizsgálatot végeznek a hallgatók körében audiológusok és az ún. „banánteszt” (Ling-teszt) segítségével, amelyet otthonából is végig kísérhet. Online közvetítések itt.

2020. augusztus 27. 19.00

Fel/Meg/Ki szabadulás - Hallásvizsgálattal

Egmont nyitány

III. Leonóra nyitány

Coriolan nyitány

Fidelio nyitány

Karmester és házigazda: Hámori Máté

A szabadság nekünk – főleg a negyven alattiaknak – sokszor csupán egy üresen hangzó, elkopott jelszó. Beethoven idejében a világ lángokban állt, és a történelem legnagyobb hatású ideológiai földcsuszamlása alapjaiban rengette meg a földi és égi hierarchiákat, az emberek pedig rettegve szemlélték az addig elképzelhetetlen változásokat. Beethovent nemcsak a világpolitika vagy nehéz gyermekkora, de egy könyörtelen betegség is végletes magányra kárhoztatta, ahonnan csak két kiút létezett. Szerencsénkre a nehezebb utat választva kottapapíron teremtett egy új, igazságos és szép világot magának, ahol félelem nélkül ölelhette keblére a teljes emberiséget. Az alkotás és a fantázia szabadsága talán időnként megváltotta őt testének börtönéből, és feledtette vele a legfőbb csapást, mit a sors emberre mérhet: a magányt.

2020. augusztus 28. 19.00

Szétszakított szabályok

Szeptett

Meeresstille und glückliche Fahrt

Nagy fúga – vonószenekari változat

Közreműködik: Tószegi Bernát – klarinét, Tekula Endre – kürt, Szilágyi Kristóf – fagott, Major Tamás – hegedű, Halmay Veronika – brácsa, Kurucz Krisztián – cselló, Mohácsi Norbert – bőgő, Új Liszt Ferenc Kamarakórus

Karmester és házigazda: Hámori Máté

A legnagyobb zeneszerzők puttonyában mindig lapul egy-két zavarba ejtő, akár enigmatikus vagy egyszerűen fatális tévedésnek tetsző mű is. Az őrület gyermekei ezek: miattuk lesz az életmű zseniálisan egyenetlen. Aztán idővel kiderül, hogy nem a mű a torz, hanem a perspektíva nem elég tágas, és a kor végül utoléri a messze előreszaladt alkotó fantáziát. Ilyenek a kései Beethoven-kvartettek, köztük is hegyként mered az égnek az op. 130-as, B-dúr darab, amelynek monumentális fúgáját nem is szokták az egyébként is terjedelmes vonósnégyessel együtt játszani. Mit látott a szerző, milyen vásznak és távlatok tárultak fel lelki fülei előtt? Erre keressük a választ Beethoven hagyománytisztelő Szeptettjét és két beskatulyázhatatlan mesterművét szembeállítva.