Biztonságosabbnak érezzük a papír kéztörlőt mint a kézszárítót

Az emberek nem érzik biztonságosnak a kézszárítót a nyilvános mosdókban, papír kéztörlőt szeretnének.

A pandémia kezdete óta tízből hét ember nem érzi magát biztonságban, ha nem teljesen tiszta nyilvános mosdót használ, 43% pedig azokban sem, ahol kézszárító van – derül ki az Essity-hez tartozó Tork® 4 európai országban végzett felméréséből. A COVID-19 új hozzáállást és magatartást váltott ki az emberekből: nagyobb figyelmet szentelnek a nyilvános helyek tisztaságával kapcsolatos egészségügyi kockázatoknak.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőttek a nyilvános helyek tisztaságával szembeni elvárások, és minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik a biztonságos higiéniai megoldások iránt. Az emberek 80%-a például kritikus fontosságúnak tartja a magas higiéniai színvonal fenntartását a nyilvános mosdókban – derül ki egy kutatásból, amely azt vizsgálta, hogy hogyan változtatta meg az emberek köztisztasághoz való hozzáállását a COVID-19.

A nyilvános mosdók tisztaságával kapcsolatos aggodalmak az emberek kézszárító megoldásokkal kapcsolatos preferenciáit is megváltoztatták. A négy európai országban megkérdezett emberek 75%-a azt szeretné, ha a kézszárítók alternatívájaként több mosdóban lenne papír kéztörlő. A tanulmány azt is megállapította, hogy az emberek 37%-a a járvány kezdete óta jobban kedveli a papír kéztörlőket, mint korábban. A változás mögött az áll, hogy a papír kéztörlők a válaszadók szerint higiénikusabbak (80%), gyorsabban megszárítják a kezet (42%) és kevesebb baktériumot terjesztenek a levegőben (39%).

A papír kéztörlők növekvő népszerűsége miatt nagy árat fizethetnek azok a helyek, amelyek nem kínálják fel ezt az opciót látogatóik számára. A válaszadók 50%-a kevésbé szívesen látogat olyan helyre, ahol nincs papír kéztörlő a mosdóban, 43% pedig azt válaszolta, hogy nem érzi magát biztonságban, amikor belép egy kézszárítóval felszerelt mosdóba.

“A COVID-19 világjárvány miatt minden vállalkozásnak új higiéniai elvárásokhoz kell alkalmazkodnia. Míg sok hely az egyszerűnek tűnő üzemeltetés miatt a kézszárító mellett tette le a voksát, ez ma már nem elégíti ki a közönség igényeit: az emberek tekintélyes része kevésbé érzi biztonságosnak a kézszárító használatát. Tapasztalataink szerint egyre több üzemeltető ismerte fel az új helyzetet, és jelezte, hogy kézszárítóról papír kéztörlőre váltana” – mondta el Alberto Cajiga, az Essity Professional Hygiene marketingért felelős alelnöke.

A higiéniai szempontból kritikus területeken, mint például az élelmiszer-feldolgozó üzemekben és a kórházakban a papír kéztörlő már régóta az egyetlen elfogadható megoldás. (Forrás: Huang, C Mayo Clinic, 2011) Ennek jó oka van. A papír kéztörlőkkel ellentétben, a légbefúvásos kézszárítók több levegőben szálló cseppet juttatnak a légtérbe (Forrás: Margas E. et al, J Applied Microbiol, 2013), ami megnöveli a baktériumok terjedésének az esélyét. A papír kéztörlő esetében a dörzsölés által több baktérium távozik el a kézről, mint más kézszárítási módszernél. (Forrás: Todd, J Food Prot, 2010)

A COVID-19 járvány miatt sokan a nyilvános mosdókkal szemben is ugyanolyan szigorú elvárásokat támasztanak, mint a higiéniai szempontból kritikus helyekkel szemben. A megkérdezettek 80%-a biztonságosabb környezetet vár el a nyilvános mosdókban ma, mint a vírus kitörése előtt. „Ha egy vállalkozás visszatérő vendégeket akar, akkor az egyik legfontosabb feladata, hogy olyan higiéniai körülményeket teremtsen, amelyek között az emberek biztonságban érzik magukat. Magas árat fizethet az, aki nem veszi figyelembe ezeket az igényeket” – tette hozzá Alberto Cajiga.

A felmérést a United Minds készítette a CINT-szel együttműködve, web-panelek felhasználásával. Az adatokat 2020. április 8–13. között gyűjtötték össze négy európai országban: Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Svédországban, összesen 4035 válaszadóval.