A pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. kiemelt koncert programjai a héten

Budapest Klezmer Band, Balázs Elemér Group, Frenk.

Budapest Klezmer Band 30. születésnapi koncert

Vendég: Szinetár Dóra         

Szeptember 14. 19.00 - Kodály Központ

Idén ünnepli a 30. születésnapját a Budapest Klezmer Band! A zenekar előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Ezen az estén a méltán híres énekesnő, Szinetár Dóra lesz az együttes vendége.

„Dupla 20” 20 éves a Balázs Elemér Group és 20. évadát kezdi a Metronóm Jazz Klub

Szeptember 17. 20.00 - Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem

Szeptemberben huszadik évadát kezdi Pécs legendás jazz klubja, a Metronóm. Az évfordulót stílszerűen egy másik jazz-jubileummal, a 20 éves Balázs Elemér Group koncertjével ünneplik.

A kétszeres Fonogram-díjas, aranylemezes formáció hamar hazánk egyik legnépszerűbb jazz együttesévé nőtte ki magát, rendszeres fellépői hazai és külföldi jazz- illetve világzenei fesztiváloknak.

A női és a férfi hang fontos szerepet játszik a stílusukban, zenéjük dallamos és melodikus, mely széles rétegeket szólít meg. Jellemző művészetükre a fuzionálás a különböző népek és kultúrák színes zenei motívumaival, de bebizonyították már azt is, hogy a klasszikus reneszánsz és barokk stílus jazz-zel ötvözése sem jelent különösebb gondot nekik. Hallgatóságuk úgy érezheti, dalról-dalra utazza körbe a világot Erdélytől egészen Brazíliáig. 2020-ban 10. stúdiólemezükkel országos és nemzetközi turné keretében ünneplik a zenekar fennállásának 20. évfordulóját.

Pirogránit esték: Frenk

Szeptember 19. 20.00 - Zsolnay Negyed – Pirogránit udvar

Éjszakai élet, és minden, ami vele jár. Különös és magával ragadó, bizarr, erotikával túlfűtött világ, túlélési útmutató kezdőknek és haladóknak. A multiinstrumentalista zenész a hiperkarma tagjaként tűnt fel, de emellett több formációban is játszott, valamint a kezdetektől fogva a Budapest Bár oszlopos tagja. Frenk és megújult zenekara nagy izgalommal készül a koncertre, megidézve a nagyvárosi éjszakákat, megszórva a századvégi füstös lokálok hangulatával. A szuggesztív, őszinte, zsigerekig ható valóság, ahol valódi pop'n'roll showra számíthat a nagyérdemű!

Az új dalok mellett természetesen a régi slágerek is terítékre kerülnek.