A járvány előtti időket idézi a Toldi mozi hangulata: nagy érdeklődés mellett zajlik a Friss Hús rövidfilmfesztivál

Szerdáig tart a rövidfilm budapesti ünnepe.

Nagy érdeklődés övezte a Friss Hús filmfesztivál szakmai programjait, és a vetítéseket is sokan látogatják. A Toldi mozi közönsége maszkban, a távolságtartásra és a rendszeres kézfertőtlenítésre ügyelve, felelősen látogatja az eseményeket. A moziban a hazai filmes és színházi élet hírességei és fontos alakjai is felbukkannak, a külföldi vendégek élő közvetítéseken követik a szakmai programokat.

Ma van a Friss Hús filmfesztivál ötödik napja. Szerdáig még folytatódnak a nemzetközi és magyar rövidfilmeket bemutató vetítések, szerdán 16 órakor lesz a díjkiosztó.

Az elmúlt napokban a pandémia előtti időket idézte a Toldi hangulata: a mozi előtti járdán, az előtérben és a vetítőtermekben is összegyűlt a legújabb filmek és a szakmai programok iránt érdeklődő közönség. A vetítések jó hangulatban, de a járványügyi előírások maximális figyelembevételével zajlanak: a mozizók maszkot hordanak, és ügyelnek a távolságtartásra. A közönség lelkesen és nagy tapssal fogadja a fesztiválon bemutatkozó magyar filmeket és alkotóikat. Szombat este sor került a cannes-i filmfesztiválra is beválogatott Agapé világpremierjére is, amit hatalmas üdvrivalgás fogadott. A mozi előtt felbukkant a filmben fontos szerepet kapó bicikli is. A mozi előterében és a Toldi előtti útszakaszon is fesztiválhangulat uralkodik: olyan vendégek látogatnak el a Friss Húsra, mint Enyedi Ildikó, aki a II. évfolyam vizsgafilmjeit bemutató SZFE 6x6 vetítésre jött el, a többszörös díjnyertes animációsfilm-készítő, Bucsi Réka, Lévai Balázs író-műsorvezető és Vajdai Vilmos, a Katona József Színház társulatának tagja.

Szerdáig még folytatódnak a Friss Hús vetítései. Még kaphatók jegyek a magyar verseny, a magyar sci-fi, a nemzetközi válogatás, a gyerekeknek szóló Friss Hús Kids, az Egyes szám első személyben elnevezésű dokumentumfilmes válogatás, illetve a Midnight horrorszekció és az LMBTQ-válogatás blokkjaira.

A szakmai programokról

Pénteken Deák Dániel fesztiváligazgató kérdezte a legjobban működő fesztiválstratégiákról Wouter Jansent, a holland Some Shorts forgalmazó cég vezetőjét, számos cannes-i, berlini, velencei sikerfilm fesztiválstratégáját, majd a Hogyan tovább, magyar film? című beszélgetésen vitatták meg a magyar film jövőjét a résztvevők, Temple Réka, a Magyar Animációs Producerek Szövetségének elnöke, Józsa László, a MADOKE elnöke, Ujj Mészáros Károly filmrendező, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének elnökségi tagja, Deák Dániel, a Friss Hús fesztivál igazgatója és Osváth Gábor producer. Délután került sor a pitchfórumra, amelynek során fejlesztés alatt álló magyar rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 80 pályázatból a kiválasztott tíz terv a szakmai zsűri (Dombrovszky Linda filmrendező, Orosz Anna Ida, a Primanima fesztivál kurátora és programigazgatója és Tóth Barnabás filmrendező) előtt mutatkozott be. A pitchfórumon két nyertest is választ a zsűri: az egyik díj 300.000 forint, valamint a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját is odaítélik az ARIZONA MPS jóvoltából. A zsűrik döntését a Toldi moziban rendezett díjátadón, szerda délután 16 órakor jelentik be.

Szombaton a filmes szakmán belül pályát módosító szakemberek osztották meg tapasztalataikat egy érdekes és a közönség soraiban is sok kérdést felvető kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a szabadúszás buktatóiról, nehézségeiről és előnyeiről is szó esett. A hétvégén a legkisebbek kóstolhattak bele a filmezés varázslatos világába a Cinemira gyerekfilmfesztivál pop-up programjai segítségével: a szombati animációs workshopon Lego-gyurma animációkat készíthettek a gyerekek, vasárnap pedig kaszkadőrworkshop várta a bátor érdeklődőket. Ez vetítések követték, minden korosztálynak külön blokkal készültek a szervezők.

A fesztivál díjazottjait és a közönségszavazás nyerteseit a szerdán 16 órakor kezdődő díjátadón hirdetik ki. Kiosztják a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendező, a legjobb színész, a legjobb színésznő és a legjobb nemzetközi rövidfilm, valamint számos különdíjat is odaítélnek.

Részletes információ a vetítésekről, ismétlésekről a fesztivál weboldalán érhető el.

A fesztivál folyamatosan frissülő Facebook-oldala: Friss Hús Facebook