Kiállítás 18-as karikával: A test ördöge Pécsett

Megnyitó szeptember 24-én 17 órakor, belépés csak 18 éven felülieknek!

Az anyag, a test és a szellem kettősségét, a fájdalom és a gyönyör egymásba átcsapó, olykor alig-alig elválasztható állapotait, a bűn és erény filozofikus kérdéseit is felveti Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szöllősi Géza kimondottan felnőtteknek szóló, közös kiállítása, amely szeptember 25-től látható a Pécsi Galériában.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállításról van szó, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall. Győrffy László képzőművész, Kis Róka Csaba festőművész és Szöllősi Géza vizuális művész munkájában közös, hogy nyitottak az extravagáns kifejezési lehetőségekre, a határok feszegetésére, amelyek már-már a horror sajátos esztétikáját fogalmazzák meg.

A test ördöge nem elsősorban az anyagában, hanem mondanivalójában 18-as karikás. A tárlat témája ugyanis a test kiszolgáltatottsága, ugyanakkor árulása, az anyag és a szellem kettősége és ellentéte, az ösztönök, a vágyak szabadsága és a morális értékek küzdelme. Ez a téma meglehetősen régóta érdekli a művészeket, gondoljunk csak Hieronymus Bosch, Francisco Goya vagy Francis Bacon műveire – valamennyien sajátosan viszonyulnak a test, az erőszak és az élet/halál kérdéséhez.

A test ördöge című kiállítás három alkotója határokat feszeget, sőt lép át, és sok tabut is ledöntenek azokkal az alkotásokkal, amely az ő alkotói stílusukat jellemzi. Mindhárman a test erőszakos szétválasztását, az embertől biológiai funkcióival elidegenült saját test és az élettelenné váló halott, tehetetlen anyag problematikáját ábrázolják különféle eszközökkel.

A kiállítás áprilisban nyitott volna meg, ám a koronavírus miatt átkerült szeptember végére, tematikája most még aktuálisabb, mint a járvány előtt lett volna.

A kiállítás megtekinthető szeptember 25. és november 22. között, a Pécsi Galéria nyitvatartási idejében. A kiállítás felnőtteknek szól, belépés csak 18 éven felülieknek!