Szokatlan képzőművészet a PLACCC Fesztiválon

Idén is rendhagyó produkciókkal és szokatlan helyszíneken várja a közönséget az immár 15. PLACCC Fesztivál Budapesten szeptember 24. és október 2. között.

A képzőművészek most sem galériákban állítják ki a munkáikat. Akad, aki egy üresen álló üzlethelyiségben mutatja be a képeit, mások városi sétákon teszik láthatóvá a városi létben láthatatlanná vált hajléktalan embereket vagy épp az életterükről kiszorított rovarokat. Lesz belvárosi bingó a Blaha Lujza téren, egy másik sétán pedig csengőkkel változtatják meg a város hangképét. PLACCC – Művészet máshogy, máshol.

A 15. PLACCC Vörös Krisztián (Piros) pop-up fesztiváltörténeti kiállításával nyílik meg. A művész tervezte a PLACCC mind a tizenöt - így a mostani - kiadásának az arculatát is. Ezek közül az idei design azért is különleges, mert „analóg módon”, azaz egy festményből született. A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik az eddigi PLACCC kiadások plakátjait, valamint az azokhoz készült különböző tervváltozatokat is, amelyek megvilágítják a végül kiválasztott munkákhoz vezető művészi utat. Emellett bemutatják Piros néhány további, a művész sajátos világnézetét és művészi stílusát tükröző képét is. A pop-up kiállítást szeptember 24-én és 25-én ingyenesen látogathatták a Károly körút 10. szám alatt, egy egyébként üresen álló üzlethelyiségben.

A fesztivál folytatásaként jelentkezik a Re:walking The City című, négy tematikus sétát magában foglaló válogatás a népszerű, nyári fesztiválkülönkiadás, a Wa(l)king the city eseménysorozatból. Somló Dávid interdiszciplináris művész a „Kicsengetés” című produkciója során lassan sétálva, 3 órán keresztül fog csengetni egy előre pontosan meghatározott belvárosi útvonalon, amihez bárki csatlakozhat. A séta során különböző hangú csengőkön fognak játszani a résztvevők, így megváltoztatják a városi hangképet, és maguk után húzzák a hangot, mint a csiga a nyálát. A szinte archaikus forma gyakorlásával, nemcsak az urbánus tempó és a hangzavar kérdőjeleződik meg, de a köztéren való jelenlét intenzitását is megtapasztalhatják a résztvevők. A séta szeptember 25-én délután indult egy szimbolikus útvonalon a Sándor Palotától a Színház és Filmművészeti Egyetemig.

Juhász Gergő Kaska képzőművész a Make it visible (Láthatóvá tevés) című akciója során hajléktalan nőkről készített portrékat, és a plakátokat sajátos public art alkotásokként helyezi el a város közterein. A művészt az érdekli, hogy ha egy tűzfalfestmény turistalátványossággá, a város büszkeségévé tud válni, akkor vajon azzá válhat-e egy szép hajléktalan ember és a képmása. A sétához csatlakozók most nézői vagy akár aktív részesei is lehetnek a plakátok köztéri kihelyezésének. A séta szeptember 26-án 15 órakor a Madách térről indul.

A művészet és a környezetvédelem különleges egyvelege Murányi Marcell sétája, a Bug. Ahogy a koronavírus miatt az emberek tavasszal eltűntek a városok köztereiről, úgy szivárogtak be az állatok ezekre az gazdátlan helyekre, de a visszazökkenő emberi élet újból kiszorította az összes többi élőlényt. A képzőművész úgynevezett bug hoteleket (bogárhoteleket) telepített a város elhagyott részeire, illetve a zöld övezetek és a lakott területek határára. A Bug című séta szeptember 27-én 15 órakor indul, a találkozó a margitszigeti szökőkútnál lesz, a sziget Margit-híd felőli oldalán. A Bug című séta a környezettudatosságra fókuszáló megközelítést képviseli és maradandó nyomokat kíván hagyni a városi térben.

Városi játékra invitál a Blaha Lujza térre Ine van Horen.  A Magyar Képzőművészeti Egyetem flamand hallgatója a Blaha-walk című sétája során a városi antropológia szemszögéből vizsgálja Budapest ambivalens terét és az azt meghatározó épületet, és egyfajta vizuális bingó játékra hívja az érdeklődőket. Mindenki kap egy kis füzetet, amelynek segítségével kutatásokat végezhet a környéken. Ha megtalálja a képet a téren, az egy BINGO! A séta szeptember 28-án 16 órakor indul. A program angol nyelvű, de a nyelvtudás nem jelent akadályt, mert a játék elsősorban önmagunk és az emberek csendes megfigyelésén alapul. A séta minden órában visszatér a kiindulópontjára és onnan folytatódik tovább, így később is lehet csatlakozni.

A teljes és részletes program itt és itt elérhető: