Most Budapesten is ingyen hallhatják a Fesztiválzenekart

A koronavírus-járvány alatt az egészségügyben és a szociális területeken hősiesen helyt álló dolgozóknak és pedagógusoknak ajánlja két őszi közösségi koncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar.

Szeptember végén és október elején összesen öt helyszínen játszanak ingyenesen: Esztergomban, Pápán és Kaposfüreden, Budapesten pedig a VII., illetve a XIII. kerületben.

Három templomi koncertjükre ezúttal is régizenével, Bach és Vivaldi darabjaival készülnek. Ha szeretnék élőben hallani a Fesztiválzenekar barokk együttesét, csatlakozzanak hozzájuk!

Az alábbi linkekre kattintva regisztrálhatnak az eseményekre – a helyek száma véges, ezért érdemes időben lépni!

2020. október 2. Fasori Evangélikus templom (Budapest, VII. kerület)

2020. október 3. Szent Őrangyalok templom (Kaposfüred)

2020. október 4. Árpád-házi Szent Margit templom (Budapest, XIII. kerület)

(Az október 4-i koncert szervezőpartnere az Árpád-házi Szent Margit plébánia.)

Az elhagyott zsinagógák újra életre kelnek

A BFZ Zsinagógakoncert-sorozatának következő állomásai Esztergom és Pápa. Az esztergomi Művelődés Háza a II. világháború óta nem az eredeti funkcióját tölti be – ma kulturális intézményeknek ad otthont. A klasszicista stílusú pápai zsinagóga, amely valaha az ország harmadik legnagyobb zsinagógája volt, egészen más hangulatot áraszt – elhanyagoltságában is gyönyörű. A hitélet itt is a II. világháború után szűnt meg, az együttes ezeket a történelmi jelentőségű épületeket most zenével kelti életre.

A járványhelyzetre való tekintettel a koncertek utáni flódnikóstoló elmarad, a vendégek helyette mézzel és almával térhetnek haza. A Zsinagógakoncertek műsorán ezúttal Max Bruch és Charles Gounod darabjai lesznek, és nem marad el egy kis klezmer sem.

Regisztrálni az alábbi linkeken tudnak az ingyenes eseményekre:

2020. szeptember 29. A Művelődés Háza (Esztergom)

2020. szeptember 30. Pápai zsinagóga

Mindeközben még zajlanak az Európai Hidak fesztivál utolsó koncertjei: ha a templomok és zsinagógák akusztikája helyett inkább a Müpát választanák, szeptember 26-án kétszer is meghallgathatják a Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényletével. A szeptember 26-i esti koncertet 19:45-től az IDAGIO élőben közvetíti, így a világ minden táján hallhatják a zenekar játékát.