Lehull a lepel a népszerű sorozatokat is megihlető Montauk-kísérletekről

A valóság most furcsább, mint a fikció!

Kocsmamítoszok, tábortűz melletti mesék és urbánus legendák – számos ilyet ismerünk, közülük nem egy ihlette már meg Hollywoodot is. De vajon mennyi valóságalapja van ezeknek a mendemondáknak? Nemrégiben dokumentumfilmesek arra vállalkoztak, hogy utánajárnak: olyan sztorikat vizsgáltak meg, mint a Bermuda-háromszög híres eltűnései, a roswelli ufók, a New Oerlans-i vámpírok, a salemi boszorkányok, a hírhedt molyember, és nem utolsó a sorban a Montauk-kísérletek, amelyek olyan közönségkedvenc sorozatokat inspiráltak, mint a Stranger Things vagy a Dark.

A dokumentumszériát Kibogozott rejtélyek címmel hazánkban a Viasat History csatorna vetíti 2020. október 5-étől hétköznaponként 20 órától.

Mi a helyzet a Montauk-kísérletekkel?

„Csak” egy földalatti laboratóriumról van szó, ahol állítólag gyerekeken végeztek időutazással kapcsolatos kísérleteket. A bunkert a New York államban található Montaukban építették a II. világháború idején a keleti part védelmének részeként. Egy radarállomás, ami jelenleg lezárt terület...

Várjunk csak, időutazás?

Összeesküvés-elmélet kutatók szerint az úgynevezett Montauk-projekt részeként ebben a létesítményben agykontrollal kísérleteztek, azaz hogy lehet-e az ember elméjét befolyásolni elektromágneses eszközökkel. Ebből alakult ki az időutazási program, amikor a kutatók rájöttek, hogy az agykontroll-eszközökkel az időt is képesek irányítani.

Hogy jönnek ehhez a gyerekek?

Ezeket a gyerekeket (más néven Montauk-i Fiúkat) a kormány fogadta örökbe, illetve egyes feltételezések szerint egyenesen elrabolták őket, hogy elmeolvasó kémeket csináljanak belőlük. Elektromágneses frekvenciákkal befolyásolták a viselkedésüket, aminek hatására számos időbeni furcsaság történt körülöttük.

Konkrétan milyen furcsaságok?

A Kibogozott rejtélyek megszólaltatott egy nőt, aki állítólag részese volt a Montauk-projektnek; ő arról számolt be, hogy ugrált az időben. Például hallotta, ahogy a testvére hangosan hallgatja a zenét a szobájában, ő bekopogott, hogy halkítsa le, mire arra eszmélt, hogy nem is szól a zene, a testvére pedig mélyen alszik a szobájában. Egy másik szemtanú szerint pedig az ő energiáját használták üzemanyagul az időutazáshoz.

De hogy tényleg léteztek „Elevenek”? Nos, a válaszhoz valamivel közelebb visz minket a Kibogozott rejtélyek a Viasat History-n – a Montauk-kísérletekről a szerdai adásban hull le a lepel.