Hamarosan kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Kováts Adél átvezet egy kapcsolaton.

Kováts Adél főszereplésével Háy János Egy férfi című novelláját felhasználva Grosan Cristina rendezésében készített kisfilmet az október 15-18. között megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A történet a Kortárs Felbeszélések podcast részeként jelenik meg: 18 kortárs magyar író 27 novellája elevenedik meg a Volvo és a Radnóti Színház jóvoltából, a Magvető Kiadóval együttműködésben, hogy az utazás sokszor holtidőként megélt perceit, óráit inspiráló és feltöltődést hozó irodalmi élményekkel töltsék meg. A felbeszélők a Radnóti Színház színészei és vendégművészei, a novellákhoz Nyáry Krisztián írt kedvcsináló ajánlókat.

A Volvo és a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár együttműködésében készített Egy házasság című kisfilm főszereplőjének (Kováts Adél) estéje átlagosan indul, amíg be nem kapcsolja az autójában a László Zsolt által felolvasott Háy János-novellát. Az Egy házasság c. film linkje itt.

Az első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell bemutatójára váró Grosan Cristina új nézőpontot hozott be a novella értelmezésébe, hiszen a férfimonológ egy szereplőjét, a feleséget mutatja meg azon az éjszakán, amikor az egész addigi kapcsolatát megkérdőjelezi. A szerelmi háromszöget elbeszélő novella szerzője, Háy János is feltűnik a kisfilmben, aki a Margón A cégvezető című új regényét mutatja be. 

“Nagy novella rajongó vagyok, régen annyi felolvasás és rádiójáték volt, ami nagyon hiányzik nem csak a szakmának, a közönségnek is. A felolvasással a színész hangot, színt ad egy elbeszélésnek, most ebben a rövidfilmben a Háy-novella inspirált egy másik sztorit, és új aspektusból is látjuk a történetet. Amikor a társművészetek egymást inspirálják, akkor új alkotás keletkezik. Szerettem, hogy Háy János Egy férfi-ja mellett lehettem az egy nő” - mondta Kováts Adél színésznő, a Radnóti Miklós Színház igazgatója. A Kortárs Felbeszélések podcastot október 17-én mutatják be a Margón a Várkert Bazárban Dragomán Györggyel, Kováts Adéllal és Till Attilával.

A Kortárs Felbeszélésekben Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Harag Anita, Háy János, Jászberényi Sándor, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szaniszló Judit, Tar Sándor, Tóth Krisztina és Vida Gábor novellái Bálint András, Börcsök Enikő, Gazsó György, Kováts Adél, László Zsolt, Lovas Rozi, Martin Márta, Martinovics Dorina, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán és Sodró Eliza előadásában hallhatók. Az ajánlókat Baki Dániel, Mészáros Blanka és Nagy Márk tolmácsolja.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként, a Bookline, a Volvo Autó Hungária, a Delonghi és az NKA támogatásával megvalósuló rendezvényen mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián, Pető Péter, Tisza Kata és Závada Pál. A Margón rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, valamint Bereményi Géza és Járai Márk. A 24.hu Dolgozószoba nevű beszélgetéssorozatának Grecsó Krisztián, Orvos-Tóth Noémi és Vámos Miklós lesz a vendége.

A fesztiválon online vesz részt a finn Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le, valamint A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című világsikert jegyző svéd Jonas Jonasson, az amerikai költőlegenda, Billy Collins, és a skandináv krimiszerző Stefan Ahnhem.

A szervezők a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a fellépők és a nézők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezettek be, a látogatószámot csökkentik és a maszkviselést kötelezővé teszik, a további intézkedésekről pedig folyamatosan tájékoztatnak a felületeiken. A járványügyi intézkedések miatt a könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, de a friss megjelenések a Bookline-nak köszönhetően online és a helyszínen is megvásárolhatók lesznek.

Napi programbontás itt.  -  facebook,  -  instagram,  -  Spotify.