A XX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál megnyitója a Cervantes Intézetben

A Szeged IGF a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon.

Az eseménysorozat idei megnyitójára október 16-án a Cervantes Intézetben kerül sor két kiváló fiatal gitáros, Daniel Montes és Przemyslaw Religa ingyenes koncertjével.

Daniel Montes gitáros a mexikói Nayaritból származik. Gyermekkorában kezdett el gitározni, és már ekkor megmutatkozott kivételes tehetsége, amit zenei karrierje során továbbfejlesztett. Olyan neves tanárok mellett tanulhatott, mint Luis Lucachín, Eriko Ávila és David Mozqueda. Az ESM gitárzenekar tagja volt, különböző fórumokon, fesztiválokon, mexikói és nemzetközi versenyeken vett részt. A "Három zene Nayaritnak" albumon szólistaként adta elő az "Homenaje a Lauro" című művet. Mexikó-szerte tartott oktatókoncerteket is. Jelenleg Pavlovits Dávid gitárművész-mester szárnyai alatt tanul a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karán.

Przemyslaw Religa 1999-ben született Lengyelországban. Przemyslaw a katowicei Karon Szymanowski Zeneakadémián doktorált, ahol Marek Nosal volt a tanára. Lublinban végzett a Karol Lipinski Zenegimnáziumban Jakub Niedoborek és Kamila Krzeszowiec tanárok útmutatásával. Számos nemzeti és nemzetközi díjban részesült versenyeken. Sikereiért ösztöndíjakat kapott Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökségének miniszterétől a 2016-ban és 2018-ban is. Jelenleg klasszikus gitár tanulmányait Pavlovits Dávid gitárművész-mesternél a Szegedi Egyetemen folytatja.

A műsorban Éniko Ávila, Luigi Legnani, Sèrgio Assad, Luis de Narváez, Astor Piazzola, William Walton, Franz Schubert és Enrique Granados művei csendülnek fel.

További információ itt.