Látványtervezőket, képzőművészeti és diákfilmeket díjaztak az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult október 17-én, szombat este az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál.

A Szolnoki Galériában megrendezett ünnepélyes záró gálán részt vettek a filmszakma képviselői, a fesztivál díjait alkotók jelenlétében átadták át. A legjobb látványtervezésért járó díjat a Festett madár (lásd fotóncímű cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült alkotás nyerte el, a film látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A képzőművészeti versenyprogramban két fődíjat osztottak ki. A legjobb animációs film díját Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora című alkotása kapta.  A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről,  Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című munkájával.

Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijében Csupó Gábor producer és animációs szakember, Kovács Claudia operatőr és Szabolcs János díszlet- és látványtervező foglaltak helyet és hoztak döntést. Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertes filmje a Festett madár a zsűri indoklása szerint meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk a film fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget. Második helyezett lett a lengyel Most hazudok című sci-fi, a fegyelmezett és feszesen felépített vizualitásáért díjazott alkotás látványtervezője Daria Dwornik. A harmadik díjat Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, az osztrák-német koprodukcióban készült alkotás, a Szolgák kapta elegáns és pontos kompozícióiért. A különdíjat Vinnai Petra, az Éden című film látványtervezője vihette haza, aki egy a részletekben rejlő erő koherens, steril világot hozott létre.

A fesztivál Képzőművészeti és Diákfilmes versenyprogramja zsűrijének a tagjai: Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem igazgatója, a Nemzeti Filmintézet Televíziós döntőbizottságának tagja, Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Varró Attila filmkritikus-filmtörténész és Futó Tamás tervezőgrafikus művész, képzőművész.

A Képzőművészeti versenyprogram animációs kategóriájában Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora című alkotása nyert. Leonardo da Vinci híres művének animációs festményfilmként történő feldolgozásában a kétezer éves szent eseményt megjelenítő falkép titokban megelevenedik. A második helyezett M. Tóth Géza: MATCHES című animációs rövidfilmje, amelyben az egyik legtermészetesebb használati tárgy, a gyufa életre keltésével és a mesélő kisfiú tiszta és őszinte lényével azonosulva, könnyű szívvel társulhatunk a kreativitáshoz. Harmadik helyezett lett Klingl Béla: ReMake című alkotása. A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült film egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve, a születéstől az öregkorig, a halálig és talán még tovább.

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film kapta, amelyben a kortárs művész az ősi észak-amerikai kultúra foszlányaira a jelen kultúrát táplálni képes forrásként tekint. Egy rendkívül színes és termékeny kortárs zeneművész életpályáját sűríti portréfilmbe egy jubileum kapcsán a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm (rendező: Surányi András), amely a második helyezést érte el. Megosztott harmadik helyezést kapott Gulyás János: Manna című alkotása, amely mozaikszerű, mégis lebilincselő visszaemlékező film Supka Magdolna művészettörténészről, valamint Gulyás Gyula rendező Tóth György fotóművész életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmje (Ott van a saját világom - Fragmentumok Tóth György életéből), amelyben az  alkotó fotóira emlékeztető képek a filmművészet legszebb erényeit mutatják fel. A Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának díját Ulrich Gábor: Dűne című filmje kapta, amely egyszerű grafikai és animációs eszközökkel jelenít meg rengeteg feszültséget.

A Diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című filmjével. Tízperces gang-odüsszeia, amelyből akár klasszikus burleszkfilm is lehetne: az apa-fiú páros fáradságos lépcsőmászása a régi családi tükörrel az új albérlet manzárdlakásába azonban inkább szívszorító családi dráma a generációs szakadékról és egy elszalasztott kapcsolatról. Második helyezett Marek Głuszczak: Close2U című filmje, két nemzedék közötti keserédes internetes randevú története. Megosztott harmadik helyezést kapott Baranyi Benő: Anja című filmje, amely erőteljes látlelet a látványos külsőségek nélküli, hétköznapi rasszizmus különösen aktuális társadalmi problémájáról, valamint az Opál - rendezők: Marion Aknin, Basile Delille, Vincent Leclerc, Iliès Machou, Léopold Prengére - egy bájos és lenyűgöző képi világú komputer-animációs kisfilm egy alternatív ökológiai disztópiáról.

A záróünnepségen megemlékeztek az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíjasáról is, amit a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, ügyvezető igazgatójának, „az utolsó bástya védelmezőjének”, Mikulás Ferencnek ítéltek oda.

További díjazottak

A Képzőművészeti zsűri különdíja:

       November1st – Rendező: Charlie Manton

A Képzőművészeti zsűri elismerő oklevelei:

       Nekem közöm van a világhoz - Rendező: Mohi Sándor

       A szörny és a művész - Rendező: Thibaut Bertrand:

       Új fauszti világ - Rendező:  Piero Passaro

Futó Tamás zsűritag különdíja:

       Papa - Rendező: Bakos Fanni

Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a Képzőművészeti és a Diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban október 13-18. között.

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. A rendezvény főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia. Kiemelt támogató a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Filmintézet.