Lajtha VII. (Forradalmi) szimfóniáját játssza az ÓDZ a Zeneakadémián

Az ’56-os forradalom legnagyszerűbb zenei lenyomata.

Az ÓDZ hagyományos módon, a Zeneakadémián kezdte 2020/2021-es évadát. A zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté vezényletével idén is számos meghatározó, mégis ritkaságnak számító kincset mutat be az együttes – akár a kortárs zeneművészetben, akár a huszadik század zenei stílusainak titkos őseiként tekinthetünk rájuk.

Még mindig felfedezésre vár az ’56-os forradalom legnagyszerűbb zenei lenyomata, Lajtha VII. szimfóniája, amely szégyenletesen ritkán hangzik el élőben: ezt az adósságot szeretné törleszteni a zenekar, amikor egy kirobbanóan sikeres Párizsi koncert után október 26-án Budapesten, majd két nappal később Veszprémben is eljátsszák a művet. Ezeken az estéken két főmű hangzik el – csak az egyikről (szinte) senki sem hallott. Lajtha hetedikje a legfantasztikusabb művészi emléke 1956-nak és az egész, sok felvonásos magyarság vs. elnyomás drámának. Ott a helye minden fülben, szívben. Ahogyan Csajkovszkij méltán népszerű V. szimfóniájának, amelyben a drámai, érzelmes és szenvedélyes részletek váltják egymást. A koncert előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó Beavató előadást tart Eckhardt Gábor, zongoraművész, zenepedagógus. A Beavató látogatása koncertjeggyel vagy bérlettel ingyenes.

2020. október 26. 19:30

Az „Út a zenéhez 2020/2021” sorozat második koncertje

Lajtha: VII. szimfónia („Forradalmi”)

Csajkovszkij: V. szimfónia

Vezényel: Hámori Máté

A sorozat november 20-án folytatódik, amikor kiemelt szerepet kap a kortárs zene, ahogy az egy élő művészeti ág esetében természetes és szükségszerű is. Három ifjú magyar szerző – Balogh Máté, Horváth Balázs, Tornyai Péter – és Bach enigmatikus Die Kunst der fuge című sorozatának találkozásából születő új mű bemutatóját hallhatja a közönség.