2020 Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám X. Jubileum

Az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám kampányok egyaránt tizedik alkalommal kerültek megrendezésre, idén is az egészségügyi szolgáltatások javítását célul kitűzve.

A lakossági és a szakmai közönség is megszólításra került mindkét kampány során, így minden eddiginél intenzívebb érdeklődés övezte mind a gyógyszerészek, mind a gyógyszertárak versengését. Az idei rendezvény rendhagyó volt, hiszen a díjátadó a MOSZ Kongresszuson szokott minden évben lenni, de idén a vírushelyzet miatt a Kongresszus online került megrendezésre, ezért a díjátadó szűk körű megrendezése mellett döntöttek a sajtórendezvénnyel egybekötve. A megfelelő távolságtartás érdekében a sajtóorgánumok részvételi létszáma is korlátozva volt a rendezvényen, ezért a többség online élő közvetítésen nézhette a díjátadó és sajtótájékoztató eseményt.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alapító elnöke) elmondta, hogy kiemelkedő évet ünnepelünk idén, hiszen ez a pályázat 10. éves jubileuma. Rengeteg olyan pályamunkával találkoztak a 10 év alatt, amelyek komoly értéket teremtenek a gyógyszerész szakma számára. Köszönetét nyilvánította ki Dr. Hodossy Lajosnak (Roche), aki a pályázat gazdasági fent tartásában vállalt szerepet az évek alatt, és Torjai Gábornak (Nero Solution Kft.) aki a folyamat szervezését magas szinten biztosította azzal, hogy felkereste a jelölteket a pályázat elkészítésének felkérésével, és ezzel a gyógyszerész szakma számára kincseket tárt fel. A pályázatokat bíráló bizottság mind az 4 tagjának idén nehéz dolga volt, mert annyira értékes és változatos pályamunkák érkeztek be, amelyeket természetesen idén is anonim módon bíráltak el. Hozzátette, hogy nagyszerű teljesítmény, amit az Év Gyógyszerésze pályázaton résztvevő kollégák nyújtottak, illetve mennyire képezi ezt le a társadalom a Kedvenc Patikám szavazataival. Az elmúlt időszakban a Covid19 miatt megváltozott az egészségügyi alapellátó rendszer igénybevétele, ami a gyógyszerész szakma számára is nagy nyomást jelent és mindemellett is hősiesen helyt állnak. Ilyen feszített munka mellett, hogy valaki még tanulmányt is írjon, egy területben elmélyedjen, és ezt közkincsé tegye más kollégák számára, ez egy óriási elismerést érdemel. A társadalom részéről bejött hihetetlen számú szavazatok, jelölések valószínűleg ezt az erőfeszítést ismerték el.

Dr. Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) összefoglalta, hogy az elmúlt 10 év alatt hogy alakult a gyógyszerészek sorsa. Elmondta, hogy a gyógyszerészet egyre inkább klinikai orientáltságúvá vált, és ez megfigyelhető nemzetközi viszonylatban is. Ez azt jelenti, hogy a ’70-es évek elején elkezdődött a klinikai gyógyszerészi szerepvállalás, ami elsősorban a kórházak gyógyszerellátásáról szólt, majd ez átjött a közforgalmi, vagyis a lakossági gyógyszerellátásba. Ezt a kifejezést a inkább „gyógyszerészi gondozásként” vagy „gyógyszerész terápia managementként” ismerjük, ez a vény nélküli és a vényköteles gyógyszeres terápiára, és azok biztonságos alkalmazására vonatkozik. Fontos odafigyelni a gyógyszerek hatására, mellékhatására, esetleges interakciókra gyógyszer-gyógyszer, gyógyszer-táplálék, gyógyszer-betegség között. Kiemelten fontos az adherencia kérdése krónikus betegek esetében, hiszen a gyógyszerész segíthet elviselhetővé tenni egy-egy betegséget, hogy a páciens együtt tudjon élni vele, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a különböző szövődmények minél később jelenjenek meg. Az elmúlt 10 év során a programok fókuszába azokat a területeket tették, amelyen a gyógyszerész szakma számára rendkívül fontosak, például diabétesz, hipertónia, adherencia. Elmondta, hogy sajnos a betegek több int 50%-a nem úgy szedi a gyógyszereit, ahogy azt az orvos előírja, ez azt jelenti, hogy nem lesz sikeres a terápia, és okoz egy nagyon komoly egészségügyi és anyagi veszteséget is a társadalomnak, és az egyénnek egyaránt. Nem véletlen, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara is az egyik programjában az adherenciát kiemelten kezeli, és egyre szélesebb körben csatlakoznak hozzá a gyógyszerészek. Az idei pályázók is kitűnően hangolódtak ezekre a területekre, és nagyszerű pályamunkákat adtak le, amiket a mindennapi gyakorlatban is lehet hasznosítani.

Év Gyógyszerésze pályamunkákkal helyezést értek el

1. 2020-ban az Év Gyógyszerésze

    Dr. Hertelendy Márta, Hajmáskér

2. hely megosztva

    Dr. Csaba Miklós

    Dr. Papp Tamás, Fadd

3. hely

    Dr. Juhász Klaudia

Különdíjak:

    Bergerné Dr. Jakab Emese

    Dr. Kovács Barbara

Kedvenc Patikám pályázaton több mint 25.000 beérkezett szavazatból a következő gyógyszertárak lettek helyezettek:

1. Zafír Gyógyszertár, Gárdony

2. Menta Gyógyszertár, Szekszárd

3. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest

Hirdetés