Főszerepben az újrahasznosított gyapjú és az etikus tollpihe

Megérkezett a Fjällräven őszi-téli kollekciója.

Gyapjú Kånken-hátizsákokkal és a legendás 1974 Expedition Down kabátok új generációjával színesíti kínálatát a Fjällräven az idei őszi-téli szezonban. A svéd túrafelszerelés-gyártó mind a gyártás, mind a felhasználás terén kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ennek jegyében az új kollekció termékeinek fő alapanyagai, az újrahasznosított gyapjú, valamint az etikusan előállított, és teljes mértékben nyomon követhető tollpihe is környezetbarát forrásból származnak.

A fenntarthatóságot a kezdetektől szem előtt tartó vállalat minden gyapjú termékét Re-Wool újrahasznosított gyapjúból készíti. Ezt az alapanyagot a svéd márka olaszországi feldolgozóüzemében régebbi ruhákból vagy a gyártás során megmaradt többletgyapjúból - szín alapján szétválogatva és újrafonva - állítják elő, majd új ruhadarabokat és kiegészítőket készítenek belőlük. Az idei kiemelt Re-Wool termékek a Kånken Re-Wool hátizsák, valamint a Kånken Re-Wool Sling, amely egy praktikus kis válltáska. A Kånken Re-Wool termékek fő alapanyaga az újrahasznosított gyapjú, bélésük és megerősített részeik pedig a Fjällräven saját fejlesztés anyagából, a G-1000 HeavyDuty Eco S-ből készültek. A Kånken Re-Wool hátizsákok olyan, a textilgyártás során visszamaradt, majd újrahasznosított gyapjúból készültek, amelyet a textilipar évszázados tudása segítségével Melton szövetanyaggá alakítottak.

A Fjällräven teljes mértékben nyomon követhető tollpihét használ termékei előállítása során. A Fjällräven Down Promise legfőbb alaptétele, hogy nem használják élő madarak tollát az előállításhoz, vagyis nem kopasztanak meg élőállatokat a tollukért. A vállalat a legjobb minőségű tollpihét szerzi be a legmegbízhatóbb forrásból. Mivel pedig az élelmiszeripar melléktermékét használja, a pazarlásnak is gátat vet. A svéd gyártó elsősorban a kabátok béléséhez használja a tollpihét, köztük a megújult 1974 Expedition kollekció darabjaihoz. Ezek az Expedition Down Jacket, az Expedition Pack Down Jacket, valamint az Expedition Pack Down Hoodie. A termékcsalád negyedik darabja egy jól szigetelő, hosszú parka (Expedition Down Parka), amely a leghidegebb időben is melegen tartja a túrázót. Az etikusan előállított tollpehely-béléssel rendelkező kabátok mindegyike újrahasznosított nejlonból készült.

A 2020-as őszi-téli szezon egy másik kiemelt kollekciója a Fjällräven Vardag, amely hidat képez a városi élet és a természet között. A svéd „vardag” kifejezés magyarul annyit tesz, „mindennapi élet”.  Ezek a ruhadarabok és kiegészítők egyaránt alkalmasak mindennapi viseletként akár munkába, iskolába menet, de akár egy rövidebb kiránduláson is használhatóak.  A kollekció ikonikus darabja a Vardag Anorak, (lásd fotón) amely letisztult formatervezésének és praktikus kialakításának köszönhetően akár több generáción át társa lehet a túrázóknak. A biopamutból és újrahasznosított poliészterből készült rugalmas Vardag Lite Trousers nadrág kifejezetten szűk szabású, így stílusos megjelenést biztosít a mindennapokban. A G-1000 Lite Eco Stretch szövetanyag ugyanakkor maximális mozgásszabadságot biztosít, így a természetben, aktív időtöltéshez is viselhető.