Újraforgatták az 50 éve írt életrajzot

Egy könyékig kezdő állatorvos igaz, megható és humoros története.

James Herriot brit állatorvos számos könyvet írt a modernkori orvoslást megelőző időkről. Legismertebb az 1970-ben született Az élet dicsérete című műve, amelyből világszerte 80 millió példány kelt el, majd sorban készültek belőle a különböző adaptációk. Hazánkban 2020. november 1-jén debütál a legújabb sorozatverzió az Epic Draman, amelyben a női főszerepet az Oscar-díjas Rachel Shenton alakítja!

A brit állatorvos (eredeti nevén James Alfred Wight) szakmájából adódó tudását szórakoztató könyvekbe öntötte. Történeteinek alapját a még fejletlenebb szinten lévő orvostudomány adja: házilag kotyvasztott orvosságok és igavonó lovak korától indulva érünk el a traktorokig, az antibiotikumokig és egyéb csodaszerekig. Az írót a nemzetközi sikerekig Az élet dicsérete című mű vitte, amelyből több film- és sorozatadaptáció is készült, nem kis sztárokat felmutatva – egy 1975-ös filmverzióban például Anthony Hopkins játssza az egyik főszerepet. A pályaindító történet 50. évfordulója alkalmából nemrégiben újraforgatták az anno 7 évadot is megélő, többszörös BAFTA- és Primetime Emmy-jelölt sorozatot.

Az életrajzi történet szerint az orvosi egyetemről frissen kikerülve a szerény James Herriot követi álmait: állatorvos szeretne lenni a csodálatos Yorkshire Dales-ben. Hamar rájön, hogy az állatok kezelése egyben a gazdák kezelését is jelenti – Dales farmerei pedig kemény diónak számítanak. A Skaledale Házban James megismerkedik „új” családjával: rendetlen főnökével (Siegfrieddel – Samuel West: Sztárom a párom, A legsötétebb óra), hivalkodó testvérével (Tristannal – Callum Woodhouse: Durrelék) és az éleseszű házvezetőnővel (Mrs. Hallal – Anna Madeley: Erőszakik). Ráadásul itt van még a helyi szépség, Helen Alderson (az Oscar-díjas Rachel Shenton: A csendes gyermek) is, aki minden másról eltereli James figyelmét…

És mit mondanak a mostaniak a régi sorozatról? A 2020-as feldolgozás színészgárdája két részre oszlik: van, aki már anno is nézte a sorozatot, és van, aki most sem szeretné látni!

– Emlékszem, ahogy gyerekkoromban az eredeti tévésorozatot néztem anyukámmal és apukámmal. Mindenki nagyon szerette, és a könyvek is világszerte népszerűek voltak – idézi vissza élményeit a Szellem a házban-ért BAFTA-díjra jelölt Samuel West, aki ezúttal a szétszórt főnököt alakítja.

Vele ellentétben Callum Woodhouse egy epizódot sem látott:

– A barátnőm apukájának ez volt a kedvenc sorozata, ezáltal könnyebben fogadott el a lánya párjaként. Amikor megtudta, hogy egy részt sem láttam, letöltötte nekem az összeset, de udvariasan el kellett utasítanom, mert nem szerettem volna Peter Davisont utánozni a szerepben.

Az új sorozat előzetest is kapott, az 1930-as évek farmjaira történő időutazás pedig vasárnaponként 18:45-től történik az Epic Drama csatornán, majd december 25-én egy karácsonyi fináléval zárul.