Az első magyar könyvsorozat arról, milyen is valójában tininek lenni a mai világban

Vajon létezik szerelem első látásra?

Van olyan, hogy "perfect match", azaz tökéletes pár? És vajon meddig tart és mit bír ki az első nagy szerelem? Ezekre az örök kérdésekre keresi a választ az Alexandra Kiadó legújabb ifjúsági könyvsorozata, a #suliLOVE. Látszólag ismert a sztori: egy nagyszájú, kissé beképzelt srác és egy eddig magántanuló lány egymásra találnak, amikor a lánynak órákat kell látogatnia a suliban.

A könyvsorozat különlegessége azonban abból adódik, hogy egyedülálló módon, testközelből és valósághűen mutatja meg, milyen is kamasznak lenni manapság Magyarországon. Van itt minden: veszekedés a szülőkkel, vicces tanácsok és kétes ötletek tömkelege, és persze a folyamatos közösségimédia-jelenlét. Suli, edzés, meccsek, zuhanás az ágyba, majd másnap ugyanez. Plusz parával teli kamaszkor, és a mindent felforgató első szerelem: ez a #suliLOVE!

A könyvsorozat szerzője, Kemény Kristóf már számtalan önéletrajzi kötet ötletgazdája és felelős szerkesztője volt, emellett pedig Frei Tamás sikerkönyveit menedzselte és lektorálta. Puskás Ferenc gyerekkoráról szóló mesekönyvsorozata a kicsik nagy kedvence lett az elmúlt években, ráadásul idén áprilisban megjelent a mesék alapján készült animációs filmek nyitó epizódja. Kristóf hobbija az írás, a futball pedig az élete: Angliában végzi az edzőképzést, a Budapest Honvéd szakmai csapatában dolgozik. Az angol foci szerelmesei a DigiSport csatornán, a Premier League közvetítéseinél találkozhatnak vele szakértőként.

Hogyan pattant ki egy ifjúsági könyvsorozat gondolata egy sikeres sportszakember fejéből? Egyrészt Kristóf fia, Dávid hamarosan serdülőkorba lép, így a tinikor nagy kérdéseivel szülőként lassan égető közelségbe kerül. Másrészt őt is elérte a mindannyiunk évét meghatározó járványügyi kijárási korlátozás. A szerző azonban úgy döntött, nem hagyja veszni ezt a faramuci időszakot, tollat ragadott, és nekilátott az első hazai ifjúsági könyvsorozatnak, ami megmutatja, milyen is valójában tininek lenni a mai világban.

Kétségtelen, hogy a képzelőerő és a nosztalgia elengedhetetlen szerepet játszottak a könyvek megírásakor, ám a mai, dinamikusan változó világban felnőttként szinte lehetetlen eligazodni a tinédzserek szokásai között: mindennap egy új közösségimédia-trend, folyamatosan pörgő lájkok és érthetetlen rövidítések, szlengek. Kemény Kristóf azonban nem adott alább a hitelességből: tizenkét és tizenhét év közötti fiúkat és lányokat kért meg arra, hogy mondják el őszinte véleményüket, tapasztalataikat, ezzel formálva a könyv nyelvezetét, stílusát, a benne zajló eseményeket. Egy tinédzser fiú szerepébe még csak-csak képes volt belebújni, ám Lilu nézőpontjához már támpontokra volt szüksége: az előolvasó lányok és felnőtt nők - többek között a nővére - segítségével írta meg, milyennek is tűnik a világ egy fiatal lány szemszögéből.

A #suliLOVE-sorozat hiánypótló olvasmány fiataloknak, hiszen számos olyan témát érint, amelyet más ifjúsági regény nem mer, azonban mégis fontos részei a serdülőkornak, például a szexualitással való ismerkedés vagy a meggondolatlan buliötletek. Ugyanakkor a könyvek fontosok lehetnek minden szülőnek is, aki szeretné megérteni, mi is zajlik a gyermeke fejében és világában.

A könyvsorozat első része, a Bekavarás már elérhető az Alexandra Kiadó oldalán, a második, Elvadulás című kötet pedig kedvezménnyel előrendelhető.