Idén télen öt országban mutatják majd be egyszerre a Virtuózok műsort

A népszerű magyar klasszikus zenei tévés tehetségkutató legújabb, hatodik évada idén a  Virtuózok V4 + Közös nyelven zenélünk címet viseli.

A november 27-től, Magyarországon a Duna tévén látható műsorfolyam a Visegrádi Négyek - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország – valamint Szerbia regionális együttműködésén alapul és a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhat meg. A műsor és oktatási program célja, hogy ne csak a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsítse.

Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere a műsor forgatásának helyszínén megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közösség, az összefogás, a jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás már hat éve, a műsor megalapítása óta a Virtuózok produkció egyik legfontosabb célja. A program missziója egy magára, értékeire, kultúrájára büszke, a világ jobbításán fáradozó fiatal generáció támogatása, szellemi táplálékkal, kulturális gazdagsággal ellátva őket, akik a világ élvonalába segíthetik hazánkat kulturális és gazdasági téren is. A Virtuózok V4+ ötlete már a kezdet kezdetén megszületett, és Magyarország legutóbbi V4-es elnöklésének idején kezdődtek róla a konkrét tárgyalások. Mivel jövőre hazánk ismét V4-elnök lesz, az idő most jött el arra, hogy az álomból valóság legyen, és ez, a mindeddig példátlan kulturális összefogás megvalósuljon.

November 27-től mutatják majd be mind az öt résztvevő ország (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és vendégként Szerbia) tévécsatornái a most leforgatott műsorfolyamot. Így akár 70 millió ember ismerheti meg hazánk és a régió gazdag zenei hagyományait, csodaszép nevezetességeit, nagy zenei helyszíneit és talán közülük sokan általa kedvelik meg a komolyzenét. A nézők egyúttal minden résztvevő ország gazdag kultúrájába, különleges zenei hagyományaiba is bepillantást nyerhetnek. A műsor két házigazdája idén a legendás német showman, Thomas Gottschalk, minden idők egyik legnépszerűbb tévés műsorvezetője, aki már korábban is hallott a Virtuózokról és nagy örömmel vállalta el a műsorvezetést, és Ida Nowakowska, népszerű lengyel színésznő-műsorvezető.

A példamutató nemzetközi összefogásnak és diplomáciai törekvéseknek köszönhetően minden adásban más-más nemzetközi sztár vállalta a szuperzsűri szerepét: az első elődöntőben Gabriel Prokofiev, brit-orosz zeneszerző, producer, Szergej Prokofjev unokája egészítette ki az öt tagú nemzetközi zsűrit. A második forgatási napon, Maxim Vengerov orosz hegedűművész volt az extra zsűritag, a harmadik adás szuperzsűri tagja pedig Coco König osztrák-magyar származású színésznő, a Jutalomjáték című film sztárja. A finálé-szuperdöntő különleges vendége és szuperzsűri tagja pedig Maestro Plácido Domingo, aki egyúttal egy extra produkció keretében fogja vezényelni a műsor főcímzenéjének kibővített változatát melyet fia, ifjabb Plácido Domingo komponált a Virtuózok számára.

A nemzetközi, állandó zsűri tagjai: Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Wegorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Szerbiát pedig ketten, felváltva képviselik: Nemanja Radulovic hegedűművész és Silvana Grujic a szerb köztelevízió zenei igazgatója, zongoraművész, zenetudós - mindannyian hazájuk kiválóságai, a kulturális élet csillagai.

A műsor új zenéjét komponáló ifjabb Plácido Domingo elmondta, hogy a hollywood-i klasszikusok zenéjének „hősi” hangulata inspirálta a zene megalkotására, mert úgy gondolja, akik ebbe a műsorba bejutottak, maguk is hősök, a klasszikus zene jövőbeli sztárjai. Peller Mariann producer megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériumának mindenkori támogatását, a Miniszerelnökség és Balog Zoltán miniszerelnöki biztos és munkatársai fáradhatatlan munkáját, és elkötelezettségét, a külföldi magyar intézetek együttműködését, a résztvevő országok televízió csatornáinak támogatását. Szavait azzal zárta: „Amint fent úgy lent...ahogy kicsiben úgy nagyban. Ahogy mi itt „kicsiben” - vagy nem is olyan kicsiben - összefogtunk, épp így mutatkozik meg, hogy vagyunk mi mindannyian ebben a régióban összekötve szívben, lélekben. A kifejező eszköz ehhez ezúttal a klasszikus zene, a kultúra. Magyarok, szlovákok, csehek, lengyelek és szerbek – Közös nyelven zenélünk!