Ezüstérem a Talambának New Yorkban

Idén 5. alkalommal rendezték meg a Carnegie Hall-ban a Manhattan Nemzetközi Zenei Versenyt.

A 2020-as évben a járványhelyzet miatt online bonyolították le a világversenyt. Az Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes első alkalommal nevezett a nívós eseményre. A világ minden tájáról beérkezett, több száz produkció közül a Talamba ezüst különdíjat nyert a Carnegie Hall által delegált zsűritől.

A szakmai bizottság több száz pályázatot értékelt és konszenzussal választotta ki a Talambát a következő szempontok szerint: az előadás kiemelkedő zeneisége, a művek egyedi, sajátos értelmezése, magas technikai felkészültség és a magas szakmai színvonal.

„Az 1999-ben alakult csapat tagjai diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ütőegyüttes elnevezés esetükben egy olyan baráti társaságot és profi zenészekből álló csapatot jelöl, akiknek életcéljuk a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása és ezen műfajok “megbékítése” egymással. Koncertjeiken így éppúgy találkozhatunk Bach fúgáinak vagy Muszorgszkij “Egy kiálltás képei”-nek crossover átiratával, mint a Magashegyi Underground dalainak újragondolásával, dzsesszel, népdalokkal, az afrikai törzsi ritmusokkal vagy éppen pörgős balkáni dallamokkal. Igazi crossover együttes, akik valódi XXI. századi muzsikával szórakoztatják a közönséget itthon és külföldön egyaránt. Az ország három különböző részéről származó zenész végül Gödöllőn lelt közös otthonra. A kultúra támogatásáról híres város adott nekik próbatermet és új életet 2007-ben, s a Talamba tagjai a mai napig ide térnek haza.” (talamba.hu)