Újra megnyílik a Müpa virtuális hangversenyterme

Várdai István és Víkingur Ólafsson koncertjével folytatódnak a Müpa Home online közvetítései.

A legújabb járványügyi rendelkezések mentén 2020. november 11-től december 10-ig a Müpa is zárva tart, azonban az intézmény a tavaszi rendkívüli helyzethez hasonlóan most sem hagyja magára közönségét. Újra a legnagyszerűbb hazai és külföldi előadókat hozzák el a nézők otthonába: november 12-től ugyanis folytatják nagy sikerű Müpa Home online közvetítéssorozatukat, így gondoskodva arról, hogy közönségük ezekben a nehéz hetekben se maradjon Müpa-élmény és tartalmas kikapcsolódás nélkül. Az első, nézők nélkül megvalósuló koncertet november 12-én élőben közvetítik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből, ahol a koncert napján épp 35. születésnapját ünneplő világhírű csellista, Várdai István kiváló izlandi nemzedéktársával, Víkingur Ólafsson zongoraművésszel lép színpadra.

A márciusi rendkívüli helyzet kihirdetésekor a Müpa a kulturális intézmények közül elsőként tette mindenki számára elérhetővé digitális médiatárát, majd Müpa Home online közvetítéssorozata keretében egészen június végéig 148 órányi exkluzív felvétellel könnyítette meg ezt az időszakot, a világ legkiválóbb művészeit és legizgalmasabb alkotóit varázsolva a nézők otthonába. Bár júniusban ideiglenesen véget ért a sorozat, az új szigorítások következményeként november 12-én újra megnyílik a Müpa virtuális hangversenyterme, hogy felemelő élményekkel gazdagítsa a képernyők előtt ülő nézőket.

„A tavaszi időszak a művészeti élet minden szereplőjének valódi próbatétel volt, sokat tanultunk összetartásról, felelősségről, a krízisben rejlő lehetőségekről, rugalmasságról, kreativitásról, kitartásról. Mindezek fényében hiszem, hogy egy intézmény küldetése nem változik egy ilyen rendkívüli időszakban sem: sőt, pontosan a missziónk az, amely kirajzolja a prioritásokat, a legfontosabb feladatainkat a kulturális életet is alapjaiban megrengető pandémia idején” – foglalta össze Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a következő időszakban a Müpa Home sorozat keretében, fokozott biztonsági intézkedések mellett a Müpa tereiből a szabályozásoknak megfelelően nézők nélkül, de élőben közvetítik majd a programokat, és több korábban nem publikált koncert- és előadásfelvételt is megosztanak majd a közönséggel. „Hálásak vagyunk fantasztikus művészeinkért, akik türelemmel, alázattal, hittel alkalmazkodtak ehhez a helyzethez, és akár üres nézőterek és kamerák előtt állva is csodálatos pillanatokat teremtenek nekünk. Ugyanakkor rendkívül hálásak vagyunk a nézőinkért is, akik minden platformon biztosítanak minket a szeretetükről és támogatásukról, elképesztő lelkesedéssel követik a digitális felületeken megvalósuló programjainkat, és rugalmasan, megértően fogadják a változásokat - erőt és reményt adva ezzel a művészeinknek is.”

A Müpa Home Live sorozat keretében az első stream élőben zajlik majd november 12-én 19:30-tól a Müpa honlapján: az évad művésze, Várdai István világhírű csellista az „Izland Glenn Gouldja”-ként emlegetett Víkingur Ólafsson zongoraművésszel Debussy, Beethoven, Janáček és Brahms műveiből válogat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. November 14-én, szombaton pedig szintén élőben követhetjük online a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét, ahol Schubert, Weber és Mendelssohn muzsikája csendül fel.

További információk a Müpa Home Live közvetítéseiről és programjairól itt.