Magunkba nézve

Az önismeret és az igazság utáni kutakodás jellemezte az októbert, legalábbis a Bookline múlt havi sikerlistája erről tanúskodik.

A dobogó első helyét ezúttal Almási Kitti legfrissebb könyve érdemelte ki, amit a magyar gyerekirodalom megkerülhetetlen alakjának új regénye követ, a listát pedig Ken Follett sikerkönyve zárja. Almási Kitti Ki vagy Te? című könyve arra ösztönzi olvasóit, hogy gondolják végig, mi áll pontosan cselekedeteik hátterében. Többek között olyan kérdéseket vet fel a szerző, mint például kiknek akarunk megfelelni, miért pont nekik, illetve, hogy mikor kövessük saját utunkat mások kívánsága ellenében.

Újabb regénnyel tért vissza a hazai ifjúsági irodalom egyik legismertebb képviselője. Leiner Laura Bízz bennem című könyve az Iskolák versenye trilógia folytatása. A történet egy év elteltével folytatódik, amikor a gimnázium összes diákja beadta a jelentkezését a következő évi megmérettetésre, nehéz döntés elé állítva az iskola igazgatóját: melyik négy diákot válassza, akik képesek a címvédésre?

Az Egy új korszak hajnala Ken Follett legsikeresebb regénysorozatának, a Kingsbridge-trilógiának az előzményeit mutatja be. A regény főszereplőinek életén keresztül megismerjük az 1000 körüli Anglia kegyetlen társadalmát, ahol a király megpróbál érvényt szerezni a jognak és a törvényességnek.

Októberben sokan olvastak tényirodalmi írásokat. Dezső András két könyvvel is felkerült a Bookline októberi sikerlistájára. Tavaly Maffiózók mackónadrágban címmel a magyarországi szervezett bűnözés kialakulását dolgozta fel. Legfrissebb tényfeltáró írásában szintén alvilági történeteket mutat be: a hazai kokainpiac és a drogban úszó elit világába ad betekintést.

Frédéric Martel négy éven át belülről követte a Vatikán életét és nagyjából harminc országra kiterjedően folytatta nyomozásait. Több tucat kardinálisnak tette fel kérdéseit, több száz püspökkel és pappal találkozott. A Vatikán kínos titkai az egyház rejtett oldalát tárja fel. Azt a legkisebb papi szemináriumoktól a Vatikánig felépülő rendszert, amelyet egyszerre jellemez a homoszexuális kettős életvitel és a legradikálisabb homofóbia.

Többen keresték az önismereti írásokban a válaszokat az élet nagy kérdéseire. A mindennapok sajátossága, hogy a problémák megállás nélkül jönnek velünk szembe, ezeknek a megoldásában segít a Pszichoforyou blog szerzőinek könyve, a 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz.

Habár most nem ért el dobogós helyezést, de továbbra is a sikerlistán van Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása. Az Örökölt sors esettanulmányain keresztül nemcsak a magunkban hordozott családi frusztrációkat ismerhetjük meg, de azok elengedéséhez is segítséget kapunk.

Az egyik legolvasottabb szépirodalmi könyv Závada Pál legújabb regénye lett. A Wanderer-ben a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazhatunk keresztül, megtörtént és fiktív történeteket ismerhetünk meg. Az írásokat számos archív budaörsi felvétel egészíti ki. Háy János A cégvezető című regényében társadalmi rétegeket mutat be. Szembesülünk napjaink kimondott vagy éppen kimondatlan gondjaival, nehézségeivel, amelyek mindannyiunkat érintenek. Olyan emberi sorsokat ismerünk meg, melyeket beárnyékol napjaink karrier centrikus világa. Vámos Miklós ezúttal Budapest egyik legvarázslatosabb épületének történetét írta meg, a Dunapest a Pozsonyi út 38-40-es szám alatt található ház lakóinak múltját és jelenét ismerjük meg a valóság és a fikció határán egyensúlyozva.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: novemberben a program szakmai és gyerekzsűrije egyaránt Stella Caldwell Fiatalok, merészek, lenyűgözőek című könyvét választotta. A szakmai csapat részéről Kádár Annamária, pszichológus, egyetemi adjunktus így nyilatkozott a könyvről: „Bárhány évesek is vagyunk, ha kiállunk azért, amiben hiszünk, ha felszólalunk az igazságtalanság ellen, hatalmas akadályokat tudunk legyőzni a változás érdekében. A bemutatott fiatalok gyakorlati javaslatot is adnak arra, hogyan legyünk bátrak, merészek és lenyűgözőek, hogyan váljunk a saját életünk mesehősévé!”