A templomos lovagok valódi története

Az egyszerre tisztelt és rettegett templomos lovagok hatalmánál már csak a titkaik voltak nagyobbak.

Furcsa rituálék és hagyományok, amelyek öröksége máig kitart. De vajon mi okozta szélsebes hatalomra kerülésüket, majd gyors bukásukat? A Viasat History háromrészes sorozata november 23-án hétfőn 22 órától A templomos lovagok titkai című sorozatában mítoszok helyett történelmi tényekre alapozva mutatja be működésüket. Addig is, nézzük meg, mit érdemes tudni a történelem egyik leggazdagabb lovagrendjéről!

Miben voltak mások a templomosok a „mezei” lovagoknál?

A 12. század elején megalakult rend tagjai egyszerre voltak szerzetesek és katonák, akik kizárólag a pápának „jelentettek”. Ugyan a legtöbb lovag a csatatéren megállta helyét, erőszakos, öntörvényű figurák voltak, míg a templomosokat kötötte a fogadalmuk, őket nem önös érdekek vezették, hanem egy nagy közös cél lebegett a szemük előtt. Ennek köszönhetően pedig fegyelmezetten, józanul cselekedtek és harcoltak.

Hogy épült fel ez a rend? Mik voltak a belépés feltételei?

A rend tagjai három csoportba tagozódtak: az elit lovagtestvérek közé csak arisztokrata háttérrel rendelkező jelöltek kerülhettek, akik eleve átestek már a lovagi kiképzésen; fegyverhordozónak kézműves és kereskedő családok jelöltjei álltak, akik ugyan szintén harcolhattak, de a rend ügyes-bajos dolgait is ők intézték; rajtuk kívül természetesen papok is csatlakoztak a rendhez, akik a harcos tagok lelki életét gondozták. A jelölteknek egy szertartás keretében fogadalmat kellett tenniük arra, hogy szüzességben, engedelmességben és szerénységben fognak élni, és minden erejükkel a Szentföldért harcolnak.

Mi okozta bukásukat?

A gőg, ami lassan elhatalmasodott a vezetőjükön, és legfőbb emberein, akik irányításával a rend a 13. század vége felé kétes kimenetelű, sokszor nagy véráldozattal járó csatákba bonyolódott. Emellett magát Jeruzsálemet sem tudta megtartani, nem csökkenő gazdagsága pedig egyre több úrnak szúrt szemet...

Szodómia vádja, Franciaország valamennyi templomosának letartóztatása és megkínzása, és az utolsó vezetőjük meggyilkolása: a történelem egyik legkegyetlenebb összeesküvése sodorta végzetébe a két évszázadon át prosperáló rendet. Bukásukról, múltjukról, örökségükről és ma is érezhető jelenlétükről számol be A templomos lovagok titkai című sorozat hétfő esténként a Viasat History-n.