Mi jár a fejedben?

Online műsorának negyedik adását készítette el a Rózsavölgyi Szalon.

Lucáztunk” Luca-napjához kapcsolódóan. Csiby Gergelyt és Józan Lászlót, a két műsorvezetőt nagyon foglalkoztatta, vajon a Luca-napi babonák, szokások továbbélnek-e ma valahol? Ezért aztán a Mi jár a fejedben? stábja kiment a Szentendrei Skanzenbe, körbejárták a tájegységeket. Az egyik kisnemesi háznál "belebotlottak" Györgyi Anna színművészbe, aki a Rózsavölgyi Szalon két előadásában (Amazonok, Végszó) is játszik, és a Skanzenben mint „beépített szépség” (ő Sandra Bullock egyik magyar hangja) jelent meg egy egészen különleges helyzetben. Később egy Luca-napi „kotyolós” verset is elmondott.

Rendkívül érdekes volt a beszélgetés Sári Zsolt néprajzos muzeológussal, a Skanzen főigazgató-helyettesével, aki nemcsak a Luca-napi szokásokról mesélt, hanem arról is, mitől lesz élő a Skanzen a 21. században. De azt is elmondta, hogy gyűjtik a pandémiás maszkokat, a kézzel készítetteket, és kortárs népművészeti kiállítás lesz belőle a Skanzenben tavasszal. Hiszen ez volt a múltunk 2020-ban…

Vámos Miklós írót szabadidős szokásairól is, és persze új könyvéről, a Dunapestről is kérdezte a két műsorvezető. Lukács Sándorral, imádott kollégájukkal pedig a Vérmezőn találkoztak, szintén a szabadban, ahol Babits szobra előtt saját karácsonyi versét is elmondta Lukács Sándor, aki a Rózsavölgyi Szalonban Ferenc pápát alakítja A két pápában.

A Mi jár a fejedben? szerkesztője: Karácsony Ágnes. Rendező: Dicső Dániel.

A negyedik adás itt nézhető meg.

December 19-én a skandináv karácsonnyal jelentkezünk a műsorban...

Hirdetés