Külföldön is siker a Virtuózok

Hetekig tartó nagyszabású műsorfolyam után véget ért a Virtuózok V4+ - Közös nyelven zenélünk komolyzenei tehetségkutató.

A hatodik évad most először nem csak a magyar tehetségeket kereste, hanem a visegrádi négyek országaiból és Szerbiából is várta a fiatal klasszikus zenészeket. A nézettségi adatok szerint a műsorsorozat sikeres volt külföldön is, az adásokat sugárzó csatornák közül például a lengyel TVP Kultura nézettségi mutatói 25%-kal növekedtek a műsor ideje alatt. De jó visszajelzések érkeztek Szerbiából, Csehországból és Szlovákiából is, a nézők rövid idő alatt megkedvelt;k az magyar fejlesztésű műsorformátumot. Sokan követték itthon és külföldön is az interneten a Virtuózok V4+ adásait, a fiatal tehetségek produkcióit.

A Virtuózok YouTube csatornáján 1.4 millióan nézték meg a műsorsorozat  ideje alatt feltöltött videókat. A tévéműsor végeztével is folytatják online felületeiken a Virtuózok: az eddig máshol nem publikált felvételek bemutatásával gondoskodnak róla, hogy a kis tehetségek kalandjat minél többen megismerhessék. A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából idén összesen bruttó 100.000 Euró összdíjazású volt. Az 5 ország fődíjasai mellett különdíjasokat is hirdettek, akik pénznyereményüket hangszervásárlásra és zenei tanulmányaik finanszírozására fordíthatják majd. A Virtuózoknak köszönhetően juthat saját hangszerhez a lengyel nyertes, a 14 éves harmonikás, Dawid Siwiecki és a nemzetközi verseny legfiatalabb induulójaként különdíjat kapott Kristina Vasic, nyolcéves szaxofonos is.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producer úgy nyilatkozott, hogy a Virtuózok V4+ bebizonyította ismét, hogy szükség és igény is van a kultúrára, a klasszikus zenére - sokkal szélesebb körben, mint amekkorát egy koncertközvetítés, egy rádióműsor elér. 

“Ahhoz, hogy ez kiderüljön, el kellett jutnunk egy minden eddiginél sokkal szélesebb közönséghez, idén 5 ország 70 milliós populációját céloztuk meg a Virtuózokkal. Mindez azonban nem jöhetett volna létre, ha a magyar kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem támogatja a törekvéseinket abban, hogy kulturális hidat építhessünk a V4-es országok és Szerbia között.  Ez az egyedülálló magyar kezdeményezés nagyszerű fogadtatásra talált külföldön is. Erre nagyon büszkék vagyunk, és  szívből köszönjük a magyar kormánynak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy ezekben a válságos időkben is felismerték, hogy a fiatal tehetségekkel együtt az emberiség jövőjét támogatják, és találtak rá módot és erőforrást, hogy ez a műsor megvalósulhasson!” -foglalta össze a producerasszony.

A témával kapcsolatban prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere úgy nyilatkozott, hogy szinte meglepte őt az színvonal és az a lelkesedés, amellyel külföldön fogadták ezt a műsort a fiatal muzsikusok, majd mondandóját azzal zárta: “Én nagyon bízom benne, hogy nem csak ez a kör marad, hanem ki is bővül.”