Ünnepi online programok a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár idén rendhagyó módon, online stream előadásokkal búcsúztatja az óévet és köszönti az újévet, melyeket az eseményt követően is megtekinthetnek az érdeklődők.

A két ünnep között december 29-én Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója című előadást követheti élőben a közönség Hámori Gabriella előadásában. 2021-ben ENEMZÉ címmel indul a Várkert Bazár legújabb sorozata; január 2-án, kezdi meg első évadát és csodálatos muzsikákkal varázsolja el nézőit a Nagy Magyar Zenék. Minden alkalommal más a szervező gondolat, de minden alkalommal közös, hogy az Óbudai Danubia Zenekar csodálatos zenészeivel egy ismert színművész, és egy népszerű vendégzenész áll színpadra.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

2020. december 29. 19:00

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC. (Fischer Iván Lakásszínháza) saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 100 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Az előadást élőben közvetítik a De la Motte-Beer-palotából.

ENEMZÉ – Nagy Magyar Zenék

2021. január 2. 19:00

Nagy Magyar Zenék, vagyis ENEMZÉ a Várkert Bazár legújabb sorozata 2021 első produkciójaként kezdi meg első évadát és csodálatos muzsikákkal varázsolja el nézőit. Minden alkalommal más a szervező gondolat, de minden alkalommal közös, hogy az Óbudai Danubia Zenekar csodálatos zenészeivel egy ismert színművész, és egy népszerű vendégzenész áll színpadra.

A Várkert Szimfónia első előadása egy hangulatos este a Várkert Bazárban, tele zenei és irodalmi asszociációs kísérletekkel, hagyományokkal. Az új sorozat a szimfonikus, klasszikus zene és az irodalom kapcsolatára épül, párhuzamokkal, slágerekkel, remek szemelvényekkel, merészen formabontó eszközökkel és rendezői megoldásokkal. Ezeken az előadásokon kéthavonta másfél órára kilépünk a klasszikus zene rajongóinak komfortzónájából és egy új közös kulturális, zenei platformot teremtünk a gondolatok, párhuzamok, asszociációk mentén. A rövid szövegek, jelenetek, zenék közt megjelenik a korabeli és mai kortárs kritika, kommentár, publicisztika; modern módon, elrejtve, finoman beleszőve az előadás szövetébe.

Érdemes a Nagy Magyar Zenékkel vagyis az ENEMZÉ-vel útra kelni a zene és gondolat szárnyán elsőként az újévben az újrakezdésről.

Ízelítőiül néhány klasszikus, amellyel biztos találkozhatnak, ha együtt köszöntik velünk az újévet: Johann Strauss – Éljen a magyar; Déli rózsák keringő; Bartók – Magyar Képek; Dvořák – Szerenád; és olyan kortárs dalok, mint az LGT- Ott Rezső szerzőpáros által jegyzett Miénk itt a tér, Zenevonat, vagy a Quimby Autó egy szerpentinen című dala és a Halleluja vagy a Szomszédok zenéi. Természetesen vendégünk, Beck Zoltán dalai is színesítik a repertoárt, és abban a különleges helyzetben lehet részük, hogy a szerző jelenlétében valami egészen új hangzás születik majd.

Mottó:

„Akkor vagy igazán szabad, ha azt, amit vállaltál, meg tudod tenni, és a kudarcok, sérelmek után sem a gyűlölet, a harag uralkodik a szívedben, hanem az újrakezdés lelkülete, a szeretet és a jóság.” Böjte Csaba

Közreműködők:

A sorozat házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar.

Vezényel: Dénes-Borovsky Marcell

Máté Gábor színművész

Beck Zoltán ének, gitár