Miss Marple is csatlakozik az Epic Drama nyomozógárdájához

A kosztümös drámasorozatokat sugárzó Epic Drama tévécsatorna tovább kedvez a detektívtörténetek rajongóinak.

Az Oxfordi gyilkosságok, a Murdoch rejtélyei, a Frankie Drake rejtélyek és a Miss Fisher rejtélyes esetei mellé 2021. február 6-án 21 órától betársul Agatha Christie Marple kisasszonya is, teljessé téve a csavaros elméjű detektívbrigád-felhozatalt.

A vénlány önjelölt nyomozó Agatha Christie több mint 20 művében kapott főszerepet. Marple kisasszony egy amatőr detektív, akinek elképesztő analitikus elméje van. Valahogy mindig sikerül rejtélyes bűnesetek és gyilkosságok közelébe kerülnie. És bár ténykedését sokszor vonakodva fogadják, hamar rájönnek, hogy rendkívüli nyomozói képességekkel van megáldva. Kiváltképp jól jön ez a helyi rendőrségnek az egyébként békés angol faluban, St. Mary Meadben. A felismerésnek köszönhetően a szombaton debütáló négyrészes sorozatban az elmés detektívnő nyomoz Lucius Protheroe ezredes rejtélyes halála, egy vonaton történt gyilkosság, egy fiatal nő könyvtárban talált holtteste, valamint egy még meg sem történt bűneset ügyében.

A kedves idős hölgy szerepében a BAFTA-díjas Geraldine McEwant köszönthetjük, akit még Satellite-díjra is jelöltek az első évadban tanúsított kiemelkedő színészi munkájáért. Színészi karrierje egyébként 14 évesen, színpadi szereplésekkel indult, és bár 1991-ben Kevin Costner oldalán ő alakította Mortianat a Robin Hood, a tolvajok fejedelmében, világhírű mégis Miss Marple-ként lett. A 2015-ben, 82 évesen elhunyt színésznő így vélekedett szerepéről: – Marple kisasszonnyal úgy érzem, mintha egy nemzeti kincset bíztak volna rám. Ezt pedig megtiszteltetőnek és rendkívül kedvesnek gondolom.

A kétszeres Primetime Emmy-jelölt Damien Timmer vezető producer pedig így vélekedik a sorozatról: – Noha hűek vagyunk a regény szellemiségéhez, néhány meglepetést azért szeretnénk okozni még a legelkötelezettebb Agatha Christie-rajongóknak is: az egyes epizódokon keresztül jobban megismerhetjük majd Marple kisasszonyt, mind valaha!

Sokak szerint a világhírű írónő Miss Marple-t tulajdonképpen saját, folyamatosan gyanakvó mostohanagymamájáról mintázta, aki nem volt rosszindulatú, csak egyszerűen nem bízott az emberekben. Ám erről a városi legendáról Agatha Christie így nyilatkozott önéletrajzában: – Miss Marple egyáltalán nem hasonlít a nagymamámra; sokkal aggályoskodóbb és vénlányosabb annál, amilyen ő valaha is volt. Egy dologban mégis olyan, mint ő – derűs kedélye ellenére mindig mindenről és mindenkiről a legrosszabbat feltételezte, és az általában, majdhogynem ijesztő pontossággal be is bizonyosodott.

Az írónő történetei azért is lettek világszerte kedveltek, mert főszereplői hétköznapiak, mégis valami miatt különlegesek, hamar közel érezzük magunkat hozzájuk – Marple kisasszonyhoz egészestés hosszúságú epizódokon keresztül kerülhetünk közelebb szombatonként 21 órától.