2018. szeptember 20. - csütörtök

Busójárás: folklór és misztikum a világörökség részeként

Kinyomtatom...

A gazdag kultúrájú, több nemzetiségű kisváros, Mohács legrangosabb rendezvénye a busójárás. A színes farsangi kavalkád, tüzes, sokácos hangulatával, az elmaradhatatlan maszkos-bundás alakokkal évről évre nagyobb tömegeket vonz.

2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében vonulnak fel a busók, a népszokást pedig az UNESCO nemrég felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.

Hagyományosan a csütörtöki kisfarsanggal kezdődik és a következő keddig, a farsangtemetésig tart a mohácsi busójárás. Idén egy nappal bővül a program: február 10-én indul és február 16-áig, Húshagyókeddig tart.

A sokác népszokás eredetére két magyarázat van. Jól hangzik, de történelmi hűsége kérdéses annak a verziónak, mely szerint a törököket maszkba-bundába öltözött kereplő és kolompoló sokácok űzték el Mohácsról. A hitelesebb, bár kevésbé misztikus verzió szerint a busójárás célja főleg a tél, valamint a gonosz, ártó szellemek elűzése.

Az évszázadok során megtűrt, tiltott, túlszervezett busójárás mára tömegeket vonzó fesztivállá fejlődött. Az elmúlt évtizedek kemény munkájával a szervezők nívós programsort teremtettek, és sokat dolgoztak azért is, hogy a busók újra autentikus ruhát, rémisztő álarcot öltsenek, mégis barátságos, vendégszerető figurák legyenek.

A busó felszerelése a kifordított bunda, a szalmával kitömött gatya, bütykös harisnya, a bocskor, az övén marhakolomp. Kezében az elmaradhatatlan kereplőt, vagy a fa buzogányt tartja, legfontosabb kelléke pedig a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. Rajtuk kívül a farsang idején, főleg vasárnap Mohácsra látogatók tömött utcákra és szórakozóhelyekre, népi iparművészek portékáinak végeláthatatlan sorára, nívós kiállításokra, mindenek felett pedig folklórra számíthatnak.

További információk és programok: www.mohacsibusojaras.hu

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Helyszín: 
Bethlen Galéria
Időpont: 
2018. szeptember 22
plakát

Tehetségprogramok, Találkozások-előadások, a megszokott fesztiválok és régi-új játéktér várja a Bethlen Téri Színház közönségét az évadban.

Helyszín: 
Millenáris
Időpont: 
2018. szeptember 30
plakát

A Közép-Európa Táncszínház társulata az új évadban új vezetéssel, stábtagokkal és nem utolsó sorban táncosokkal is bővült, s ennek köszönhetően újult erővel vág bele a munkába.

Helyszín: 
Várkert Bazár
Időpont: 
2018. október 18 - 2018. október 21
plakát

Negyven kiadó legfrissebb könyvei, száz program, hat külföldi író, öt színpad a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron 2018. október 18–21. között a Várkert Bazárban.