A Bookline bemutatja: a magyar olvasók kedvencei

A Bookline januári sikerlistája arról tanúskodik, hogy az ünnepek után, leginkább elmélyülni szeretünk.

Hasznos is bekuckózni és okos emberek gondolatait olvasni családról, döntésekről, sorsokról, boldogságról. Az év első hónapjában Edith Eva Eger Döntés című könyvében megfogalmazott gondolatok érdekelték a legtöbbeket, Kepes András elmélkedései kerültek a második helyre, és újra dobogós Orvos-Tóth Noémi örökérvényű Örökölt sorsa.

A lista első helyén Edith Eva Eger Döntés című könyve található. A sikerkönyv egy bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézés a múlttal, az Auschwitzot túlélő, magyar pszichológus műve számtalan embernek ad reményt és lehetőséget a leküzdhetetlennek tűnő traumákkal való szembenézéshez. A szerző új könyve Az ajándék szintén sikerlistás, az ötödik helyen található. Kepes András új könyvében egy igazán izgalmas és sokak által feltett kérdésre keresi a választ, miszerint lehet-e boldog egy intelligens ember manapság. A boldog hülye és az okos depressziós lapjain megfogalmazott gondolatok magukkal ragadják az olvasót, és nem kérdés, hogy a könyv végére érve mindannyian boldogabbak és kevésbé depressziósak leszünk. Dobogós helyezést érte el újra, mint annyiszor az elmúlt három évben Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása. Az Örökölt sors lapjain esettanulmányokon keresztül nemcsak a magunkban hordozott családi frusztrációkra ismerhetünk rá, de azok feldolgozásához és akár elengedéséhez is nagyszerű segítséget kapunk.

Az évkezdés indukálta elmélyülés, gondolataink, érzelmeink felülvizsgálata jelenik meg a januári olvasmányélményeinkben. Ezt nemcsak a sikerlista első három helyezettje mutatja, a folytatás sem mutat mást, nagyszámban képviseltetik magukat a pszichológiai témájú könyvek. Felkerült a sikerlistára Almási Kitty 2015-ös kiadású könyve a Bátran élni, ami örökérvényű gondolatokat fogalmaz meg a gátlásokról és azok leküzdéséről. A kulcs természetesen itt is az elfogadás, illetve megtanulni azokat a technikákat, amikkel a sejtjeinkbe íródott gyerekkori traumák okozta gátlásokat megtanuljuk kezelni, esetleg le is küzdjük őket. Vekerdy Tamás két művével is felkerült a Bookline legkeresettebb könyveinek a listájára, a Jól szeretni és az Érzelmi biztonság című művei a gyerekneveléshez nyújtanak elengedhetetlen és mindenképpen megszívlelendő, örökérvényű támpontokat. Bánki György A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról című könyvében közérthetően szól napjaink egyik legtöbbször taglalt már-már kulturális jelenséggé kinőtt pszichológiai problémájáról, a nárcizmusról, bemutatva annak minden válfaját, a szélsőségestől, az éppen csak nárcisztikus jegyeket mutató személyiségig.

A sok gondolkozás, elmélyülés mellett a szép romantikus történeteket is kedvelték az olvasók. A Bridgerton című nagy sikerrel futó sorozat alapjául szolgáló könyvért lelkesedtek sokan, a szerző két könyve is felkerült a sikerkönyvek közé. A Herceg és én, illetve az És boldogan éltek segít belesni a viktoriánus korban élő befolyásos londoni előkelő társaság mindennapjaiba, és a Bridgerton család szövevényes szerelmi ügyeibe. Fábián Janka A könyvárus lány című regényében megismert Julcsi története folytatódik a Julie könyvkuckójá-ban. Julcsi Amerikában talál új otthonra és barátra, a magyar származású Ágira. Együtt élik át a kamaszkor és a felnövés olykor nehéz fázisait, Julcsi valóra váltja gyerekkori álmát, saját könyvesboltjában árulja a szívének oly kedves irodalmi műveket. A történetben a barátok elszakadnak, de a könyvesbolt megnyitója újra összehozza az addig szétválasztatlannak tűnt lányokat.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: januárban a program szakmai zsűrije Linn Skaber A szívem egy bezárt bódé című könyvét választotta. A szakmai csapat részéről Szél Dávid az Apapara írója így nyilatkozott a könyvről: „A könyv felnőttként is annyira izgalmas, annyira hibátlan nyelvezetű és ritmusú, annyira tűpontosan mutat rá a kamaszok érzelmi világára, hogy egyszerűen nem tudtam letenni. Olyan tabusított, érzékeny, a kamaszok testi és lelki változásaival és a szülő-gyerek viszonnyal foglalkozó témákat vonultat fel Linn Skåber, amelyek utólag segítettek a kamaszkori önmagam, és előre segítenek a még nem is kamasz gyerekeim megértésében. Most már csak azt sajnálom, hogy épp kamaszként nem olvashattam a kamaszmonológokat. A könyv illusztrációi önmagában is megállják a helyüket, miközben tökéletesen kísérik a szöveget, adják vissza a hangulatot, és mutatnak rá önmagukban is egy-egy kamasz-jellegzetességre.”

„Bookline bemutatja: Top 50 és Top 10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top 10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.”

Bookline e-könyv Top 10 lista

1 Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós - Libri Kiadó     

2 Edith Eva Eger: A döntés - Libri Kiadó    

3 Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors - Kulcslyuk Kiadó Kft.

4 Edith Eva Eger: Az ajándék - 12 életmentő lecke - Libri Kiadó  

5 Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis - Magvető     

6 Almási Kitti: Ki vagy Te? - Elvárások szorításában - megfelelés vagy önazonosság? - Kulcslyuk Kiadó Kft.

7 Presser Gábor: Presser könyve I. - Helikon Kiadó

8 Yuval Noah Harari: Sapiens Animus Kiadó         

9 Zoltán Gábor: Orgia - Kalligram Kiadó

10 Jo Nesbø: A birodalom - Animus Kiadó