Első ízben adják át a Fonó-díjakat

Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.

A Fonó-díjjal szeretnénk elismerni a művészi teljesítményeket, most először egy különösen nehéz időszakban. Szeretnénk a díjjal hagyományt teremteni és közönségünk szavazatai alapján, zsűritagjaink szakmai segítségével meghirdetni az adott év legjobbjait, tesszük ezt azért is, mert tudjuk, hogy még számos más kiváló művész, zenész-kolléga érdemes lenne erre az elismerésre.

A 25. évforduló alkalmából a Fonó 2020-ban szavazást indított a közösségi médiában. Összesen 25 kategóriában lehetett szavazni, többszázan vettek részt az izgalmas folyamatban. A közönségszavazást követően a számos kategóriát 10+1 kategóriára vonták össze úgy, hogy egyetlen szavazat se vesszen el. A 11 kategórián belül a korábbi közönségszavazatokat összesítve egy szakmai zsűri segítségével 3-3 jelöltet állítottak fel.

A kategóriák győzteseit, akik a legtöbb zsűriszavazatot kapták, a vasárnapi online ünnepélyes díjátadón jelentik be nyilvánosan a Fonó Selection online minifesztivál záróakkordjaként.

A Fonó Selection – immár hagyományos - sorozata idén az egymásra való odafigyelésről, együttlétről, kapcsolódásról szól. Hétfőtől szombatig ezen a héten minden reggel 8 órakor különböző podcast beszélgetésekben találkoznak művészek, intézményvezetők, újságírók (a beszélgetések itt érhetők el: https://soundcloud.com/fonobudaizenehaz ), esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A koncertek itt nézhetők vissza. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó online felületein.

A Fonó-díj szavazatainak számlálása során szembesültünk azzal, hogy vannak művészek, akikre kiemelkedően sokan szavaznak, szinte minden kategóriában elől járnak, életútjukkal egyfajta példaképként szolgálnak nemcsak a közönség, de a zenésztársak előtt is. Ezzel az indíttatással hoztuk létre az Életmű-díjat, amely külön kategóriaként kerül majd kiosztásra vasárnap.

A február 28-án, vasárnap 20.00 órakor kezdődő online díjkiosztón az Eszterlánc és az Ötödik évszak művészei muzsikálnak. Az esemény a Fonó facebook oldalán érhető el.

Az eddigi Fonó Selection koncerteket itt nézhetitek vissza.