Periferia: egy Barcelona melletti kisváros öröksége

A XIII. Budapesti Építészeti Filmnapok mottója a RECONNECT.

A március 14-ig tartó online fesztivál témái az újrakezdés és újrakapcsolódás: az egyén és a közösség újra egymásra találása, a szolidaritás, a másokkal szembeni empátia, a természettel való tudatosabb, érzékenyebb viszony, a környezetszennyezés nélküli utazás, fenntartható fejlődés víziója. A budapesti Cervantes Intézet Xavi Esteban és Odei A. Etxearte „Periferia” című dokumentumfilmjének vetítésével vesz részt a fesztiválon, amit március 11-én láthatnak a nézők. Trailer itt megtekinthető.

A Periferia Santa Colomába, egy Barcelona melletti városba kalauzolja a nézőit. A Franco-rezsim idején lepusztult elővárost a település lakói tisztes várossá változtatták: az átalakulást elhozó várostervet Xavier Walls álmodta meg a közösségi-participációs gyakorlat egy korai példájaként. Az építész később az ETA baszk terrorszervezet áldozata lett egy támadás során. Gyermekei visszatérnek apjuk pincéjébe, hogy visszaszerezzék nemcsak apjuk, de az egykor küzdelmes időket megélő város emlékét és örökségét is. A múlt még mindig ott kísért az utcákon, a tereken, az emberek arcán. A dokumentumfilm fontos kérdéseket feszeget: mi működteti egy város építészetét? Mi tartja fenn városi életmódunkat? Mit jelent egy olyan világ részesének lenni, amely látszólag képtelen a fejlődésre? Megint egy periféria, ami gyakorlati tereppé változik, ahol a valódi városi élettel lehet kísérletezni.

A XIII. Budapesti Építészeti Filmnapok keretében bemutatott filmek kérdéseket tesznek fel, problémákat járnak körül, állásfoglalásra késztetnek, miközben együttesen azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy ezek a kihívások nem elszigetelten léteznek, hanem szorosan összefüggnek.

További információ itt.