Tavaszi zsongás

A Bookline februári sikerlistája alapján előszeretettel olvastunk a szerelemről, tanultunk magunkról és a gyermeke(in)kről, de szívesen izgultunk egy-egy krimin is.

A listánk legelőkelőbb helyén Kepes András műve áll, őt követi Orvos-Tóth Noémi nagysikerű könyve, a harmadik helyet pedig Matthew McConaughey életrajzi írása foglalja el. A Bookline toplista első helyét újból megszerző Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című könyvében élete és olvasmányai mentén jár utána annak a közhelynek, miszerint a tudatlan emberek sokszor boldogabbak, mint okosabb társaik. Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvével több mint két éve a Bookline toplistáinak szereplője. A siker minden bizonnyal a szerző által bemutatott témának köszönhető, az Örökölt sors ugyanis a sokszor generációkkal korábban keletkezett családi sebek feltárására hívja az olvasót, új nézőponttal gazdagítva a néha fájdalmas, mégis hasznos utazást önmagunk felé. Februári toplistánk harmadik helyét Matthew McConaughey szerezte meg, aki első, Zöldlámpa című könyvében sajátosan izgalmas stílusban tárja elénk gondolatait az élet kihívásairól, és arról, hogy e kihívásokat leküzdve hogyan kaphatjuk el azt a bizonyos „zöldlámpát”.

Az egyre inkább népszerű Valentin-nap az olvasóközönségre is hatással volt, így több romantikus történet is felbukkant a legsikeresebb könyvek között. Ezek közül Julia Quinn regényei (A vikomt, aki engem szeretett; A herceg és én; Tisztességes ajánlat) érdekelték a legtöbb olvasót – a történetek a Bridgerton család fordulatos, érzelmekkel és szerelemmel teli életét mutatják be. De nem csak a Bridgerton-sorozat lett a hónap kedvence, hanem Nicolas Barreau A szerelem receptjei című könyve is. A nő mosolya előzménytörténete egy vágyakozó fiúról szól, aki szerelmi bájital segítségével szeretné elnyerni kiszemeltje, Valérie szívét.

A romantikus alkotások mellett az olvasók készséggel vetették bele magukat bűntények felderítésébe is. Durica Katarina legújabb írásában újra egy kívülről láthatatlan világba vezeti be olvasóit. A Vörös Rókákban három nő harcát ismerhetjük meg az őket futtató kerítők és a - sokszor nyugat-európai - megrendelők ellen. A krimi műfaj kedvelői előszeretettel választották Arne Dahl Valaki figyel című könyvét is, amelyben egy kegyetlen sorozatgyilkost ismerünk meg, aki úgy tesz, mintha a hatóságok kedvéért gyilkolna.

Gyermek és szülő kapcsolata jelentős hatással van a legkisebbek jellemfejlődésére. Ezt a témakört dolgozza fel a listára került három kiváló könyv is. Vekerdy Tamás – Szívünk rajta címkével is ellátott – könyvében az érzelmi biztonságra helyezi a hangsúlyt. Vekerdy tanári meglátása szerint jóval eredményesebben tudja megoldani az élet nehézségeit az, aki testi-lelki értelemben kiegyensúlyozott környezetben nő fel. A világhírű pszichológus-pedagógus Kim John Payne írása, az Egyszerűbb gyermekkor abban próbál segíteni, hogyan csökkenthetjük a gyermekekre zúduló ingereket és a stresszt. Elaine Mazlish és Adele Faber Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című könyvében pedig gyakorlati tanácsokat is kapunk a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: februárban a program szakmai zsűrije Charlie Mackesy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című könyvét választotta. Az ártatlanságról és a kedvességről szóló történet egy kíváncsi kisfiúról és három barátjáról szól, akik együtt fedezik fel a nagyvilágot, s közben – D. Tóth Kriszta szerint – „nemcsak diskurálni képesek egymással, hanem együtt hallgatni is, ha kell.”