Az egész családot várja a Müpa Home a húsvéti ünnepek alatt

A húsvéti hosszú hétvége során is a tőle megszokott műfaji sokszínűséggel várja a nézőket a Müpa Home.

Händel grandiózus oratóriuma mellett Stravinsky műveiből válogatnak, míg a könnyedebb kikapcsolódásra vágyók számára a kilencvenes évek legjobb orgonás jazztriójának első magyarországi koncertjével készül a Müpa. A legkisebbek sem maradnak izgalmas program nélkül: az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) és a Müpa összefogásának köszönhetően Németország, Portugália és Svédország legnevesebb hangversenytermei várják egy-egy különleges, online családi koncerttel az apróbbakat-nagyobbakat. A Müpa Home a húsvéti időszak alatt sem tart szünetet, a nézők ezen a héten is beülhetnek a Müpa virtuális hangversenytermébe, hogy pár óra erejéig megpihenjenek az ünnepi készülődés  közben. Sőt, ezúttal nemcsak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, de az ECHO (Európai Hangversenytermek Szervezete) jóvoltából a kontinens legrangosabb előadó-művészeti központjainak nézőterére is belépést nyernek, méghozzá családostul.

A hetet egy all-star jazztrió indítja: Larry Goldings, Peter Bernstein és Bill Stewart külön-külön is kiemelkedő kvalitású és mind a szakma, mind a közönség körében nemzetközi elismertségnek örvendő zenészek. Együtt azonban még magasabb szintre emelik a jazzt: a Hammond-orgonára, gitárra és dobra épülő zenekar Toy Tunes című lemeze anyagával érkezett Budapestre 2019-ben, a felejthetetlen koncert felvétele pedig igazi csemege a Müpa Home programjában.

A komolyzene kedvelői a világ egyik legtöbbet játszott oratóriumának örülhetnek: Händel Messiása 1742-es bemutatója óta töretlenül népszerű. 2018-ban ezt a verziót állította teljes terjedelmében színpadra a régizene legavatottabb hazai ismerője, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus. 2015-ben a Müpa és Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának fókuszába Igor Stravinsky került. A Müpa Home ezúttal két művét idézi fel a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában: a meglehetősen váratlan befejezéssel lekerekített, zongorára és zenekarra írt Capricciót Fejérvári Zoltán (lásd fotó) zongoraművész szólójátékával, illetve a Zsoltárszimfóniát, amelynek előadásában a már a Vatikánban is nagy sikert aratott Nemzeti Énekkar közreműködik.

A Müpa 2011 óta tagja az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO), aminek köszönhetően az elmúlt évtizedben számos nemzetközi fiatal tehetség mutatkozhatott már be a magyar közönség előtt, illetve a hazai művészeknek is lehetősége nyílt a kontinens legjelentősebb színpadain megmutatni magukat. Az online tér adta lehetőségeket kihasználva ezúttal az egész család együtt „utazhat” és a szórakozás mellett tanulhat is az edukatív koncerteken keresztül. A Konserthuset Stockholm Trillák és sárkányfülek című, illusztrációkkal színesített előadásán a szimfonikus zenekar hangszereivel ismerkedhetnek meg a gyerekek, míg a portugál Casa da Música produkciójának középpontjában a klasszikus zenei repertoár egyik legnagyszerűbb darabja, Saint-Saëns Az állatok farsangja című műve áll. A hamburgi Elbphilharmonie-ban pedig az Ensemble Resonanz cirkuszművészetre és zenére épülő koncertje az álmok világába vezeti a kicsiket.

A Müpa Home koncertjei megtekinthetőek a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján. Az ECHO által közvetített előadásokat a Müpa Facebook-oldalán követhetik.

Larry Goldings-Peter Bernstein-Bill Stewart Trió

2021. április 1. 20:00

További információk, az esemény Facebook-oldala.

Händel: Messiás

2021. április 2. 19:30 

Vezényel: Vashegyi György

Közreműködők: Szutrély Katalin – szoprán; Bárány Péter – kontratenor; Komáromi Márton – tenor; Najbauer Lóránt – basszus; Purcell Kórus; Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Koncertmester: Simon Standage

További információk, az esemény Facebook-oldala.

Trillák és sárkányfülek

2021. április 3. 14:00 

Vezényel: Emilia Hoving

Közreműködők: Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekar, házigazda: Ayla Kabaca

További információk,  az esemény Facebook-oldala.

Stravinsky-maraton - Capriccio; Zsoltárszimfónia

2021. április 3. 19:30

•  Stravinsky: Capriccio

•  Stravinsky: Zsoltárszimfónia

Vezényel: Bogányi Tibor

Közreműködők: Fejérvári Zoltán – zongora; Pannon Filharmonikusok; Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)

További információk,  az esemény Facebook-oldala.

Az állatok farsangja

2021. április 4. 14:00 

Előadják: Daniel Sousa; Inês Lapa; Joaquim Alves; Óscar Rodrigues; Tiago Oliveira

Alkotó: FACTOR E!  - művészeti vezető

További információk,  az esemény Facebook-oldala.

Somnia!” Hogy hangzanak az álmok?

2021. április 5. 14:00 

Közreműködik: Ensemble Resonanz

További információk,  az esemény Facebook-oldala.