A spanyol kultúra mindenki számára elérhető

Ingyenes online programokkal várja az érdeklődőket áprilisban a Cervantes Intézet.

A spanyol filmművészet sokszínűségét bemutató online vetítések a rövidfilmtől a játékfilmig, gitárkoncert, könyvbemutató, fotókiállítás és olvasóműhely is várja a spanyol kultúra iránt érdeklődőket áprilisban a Cervantes Intézet szervezésében. A Cervantes Intézetek legfőbb célja a spanyol nyelv és kultúra terjesztése és megismertetése világszerte. Az idén 30 éves intézmény a nyelvtanfolyamok szervezése mellett Budapesten is ingyenes kulturális programokkal várja az érdeklődőket – a jelenlegi helyzethez igazodva – online felületein.

A rövidfilmtől a játékfilmig (és fordítva) című sorozat keretében áprilisban négy kivételes művész két-két alkotása lesz elérhető az intézet Vimeo csatornáján. A válogatás Spanyolország egyik legrégebbi fesztiválja, az Alcalá de Henares-i filmfesztivál szervezésében valósult meg. Minden alkotótól egy rövid- és egy játékfilmet lehet megtekinteni, így abba is bepillanthatunk, hogy a filmkészítők miként dolgoznak a különböző műfajokban.

Álex Montoya első nagyjátékfilmje, a Tanács például a Lucas című rövidfilmjével kerül párba. A rendező pályafutása során számos rövidfilmet alkotott, amelyek hihetetlenül népszerűek lettek izgalmas és erőteljes narratívájú forgatókönyveinek köszönhetően. Belén Macías filmjeiben a női sorsok lesznek főszerepben, Juanjo Giménez rövidfilmjében művészetének egyik emblematikus területe, a futball kerül fókuszba, míg első nagyjátékfilmje egy különleges, antihősökről szóló road movie. María del Puy Alvarado produceri munkásságából pedig egy Ukrajnában forgatott thrillert és egy Antonio Muñoz Molina, íróról szóló rövidfilmet ismerhetünk meg.

A fotóművészet szerelmeseinek a Budapest Fotófesztivál Fotóikonok – Archívumból történelem című, virtuálisan is megtekinthető kiállítását ajánljuk, melynek kurátora a madridi székhelyű diChroma igazgatója, Anne Morin. Anne a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből 41 fotográfus 71 felvételét válogatta ki. Az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi. A Cervantes Intézet támogatásával megvalósuló kiállításon a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki.

Havonta jelentkező minikoncert-sorozat keretében spanyol és magyar szerzők műveit adják elő kiemelkedő tehetségű gitárművészek. Április 11-től Nickmann Marcell koncertjét hallgathatjuk meg, aki 2020 októberében első díjas lett a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyen. A spanyol irodalom iránt érdeklődőket pedig két esemény is várja. Április 7-én online mutatják be Ana María Matute Mezítlábország című könyvét, a beszélgetés később is visszanézhető. A kamaszoknak szóló regény főszereplője Gabriela, aki gyakran elhagyja az egyik cipőjét. Mindenki furcsa szemmel néz rá, magányos volt és szomorú, mígnem eljutott egy különleges országba, ahol barátokra lelt. Ez a történet elvezet minket a Gabriela által létrehozott világba, egy biztonságos helyre, ahol ő a főszereplő félelmektől és a komplexusoktól szabad lehet. Míg azoknak, akik jobban megismernék a spanyol irodalom talán leghíresebb művét, Cervantes Don Quijote de la Mancha című könyvét, április 9-én 8 alkalmas olvasóműhely indul Javier Pérez vezetésével.

Cervantes Intézet 30 – videó.

További információ itt.    Biblioteca Ernesto Sabato, kölcsönzési szolgáltatás itt.