Különleges programmal készül az L1 Egyesület a Tánc Világnapjára

Az idő múlására hívják fel a figyelmet a „The AGE Festival – főhajtás a kor előtt” című, 2007-ben a Bakelit MAC-ban bemutatott előadásokat osztják meg a nagyérdeművel, a jeles nap alkalmából ingyenesen.

Az fesztiválra kizárólag szépkorú bel- és külföldi előadókat és táncosokat hívtak meg, ezáltal a rohanó világunkban a múló évekre és tapasztalatok tiszteletére kívánják felhívni a figyelmet. A Tánc Világnapja 1982 óta sorakozik a világnapok között, amikor a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Tánc Tagozata úgy határozott, hogy a TÁNC műfajára, valamint a mindennapi és a művészeti életben betöltött szerepére, fontosságára fel kívánja hívni a figyelmet. Amikor a megfelelő napot keresték erre, Jean-Georges Noverre (francia táncmester, a balett műfajának a XVIII. sz-i nagy újítója) születésnapját jelölték meg, hogy minden évben (és ilyen módon hosszú távon) a mindenkori politikai, intézmény- és kormányzati vezetőket is elérjék az üzenetükkel. Ezen kiállás és ünnep a középpontba helyezi, hogy a táncművészet egyetemes, az összes politikai, kulturális és etnikai korlátot átlépi és az emberek egy közös nyelvvvel történő találkozását teszi lehetővé. Minden évben az ITI felkér egy kiemelkedő fontosságú koreográfust vagy táncost, hogy üzenetével támogassa ezt a kezdeményezést. Mindezek mellett ez a nap lehetőséget ad arra is, hogy mindenki a maga módján és gondolataival csatlakozzon a fő mondandóhoz, s a tánc művészetén keresztül fejezze ki ennek a művészeti ágnak a fontosságát nem csak az egyén, de a társadalom szintjén is.

2021-ben az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület – ahol jelenleg is többségben mozgásművészettel foglalkozó alkotók dolgoznak – 20 éves aktív kapcsolatát ünnepli a Bakelit Multi Art Center Alapítvánnyal és helyszínnel. Ezalkalomból április 22-től elindíottak egy retrospektív, jubileumi online előadássorozatot. Az esemény folyamatos lehetőséget ad arra, hogy akik kedden, csütörtökön és szombaton jegyet váltanak a vetítésekre nemcsak visszaidézhessék az elmúlt 20 évben bemutatott nemzetközi és hazai előadóművészet alakjait, de hogy ilyen formán együtt ünnepeljenek és visszatekintsenek, felidézzenek, emlékezzenek, újra átéljék a pillanatokat.

A Tánc Világnapja alkalmából pedig az L1 Egyesület egy különleges ajánlattal lepi meg az érdeklődőket, mert nem magára és a jelenlegi művészeire, hanem az idő múlására hívja fel a figyelmet, így a „The AGE Festival – főhajtás a kor előtt” című, 2007.05.27-én a Bakelit MAC-ban bemutatott és rögzített előadásokat osztják meg a nagyérdeművel, a jeles nap alkalmából ingyenesen itt: https://www.youtube.com/user/MartaLadjanszki/videos.

Az egyesület a már hagyománnyá váló fesztiválja – az L1danceFest – mellett 2007. májusában egy olyan fesztivált szervezett, ahol kizárólag szépkorú bel- és külföldi előadókat és táncosokat hívtak meg. Nem csak akkor, de ma is a rohanó világunkban – sajnos – eléggé elmarad a múló évek és tapasztalatok tisztelete, ezért az L1-tagok most erre (is) szeretnék felhívni a közönség és az érdeklődők figyelmét. Mini fesztiváljukhoz társprogramok is csatlakoztak, melyek szintén az idő múlásával foglalkoznak és láthatóak az eseményről készült dokumentációban.

„Szeretnénk teret, lehetőséget, megértést és biztonságot nyújtani azoknak, akik művészetükkel gazdagítják a hétköznapjainkat, és akik – bár talán ezt díj nem láttatja – kiérdemlik a nem-felejtés tiszteletét. Tesszük ezt a tánc- és társművésetek összefonódó kapcsolatával.”

2021. április 29. Program:

•          Az „Időtálló Idősek" Titkai – Prof. Dr. Iván László vezetésével beszélgetés az öregségről, annak pozitív és esetleg negatív vonzatáról (táplálkozás, életmód, betegségek, kiszolgáltatottság, érzelem).

•          Varga Gábor Ákos Bella címen akt fotósorozata

Tánc-színházi előadások:

Bob Eisen (USA): szóló improvizáció

Geltz Péter (H): A nemkívánatos személy

Christine Maginnis (USA): Azalea Nights

Rókás László (H): Tarzan Zéró: A nulla nem hagyja szorozni magát – Irodalmi est

Aki pedig kedvet kap ahhoz, hogy további előadásokat is online formában nézzen meg, csatlakozhat a sorozathoz és az oldalon megtalálja a folyamatosan bővülő eseménylistát.