A lélek festője - Portréfilm Federico Felliniről a mozikban

A film az Uránia Nemzeti Filmszínházban premier előtti vetítéseken látható.

A filmművészet utánozhatatlan stílusú mestere, Federico Fellini előtti tisztelgés jegyében érkezik a mozikba a David di Donatello-díjas Anselma Dell’Olio portréfilmje, amely új megvilágításba helyezi a rendezőzseni munkásságát. A 101 évvel ezelőtt született Fellini örök érvényű műveivel, mint az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, vagy az Amarcord, új utat jelölt ki a filmművészetben. Alkotásaiban a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon alkotnak egységet, senkivel össze nem téveszthető stílusában egyszerre van jelen az együttérzés, a költői emelkedettség, a groteszk humor és a miszticizmus.

A centenárium alkalmából mozikba kerülő dokumentumfilm ez utóbbi témára fókuszál: a RAI és az olasz állami filmintézet raktárából származó különleges archív felvételek, ikonikus filmrészletek, és pályatársakkal, neves rendezőkkel folytatott beszélgetések segítségével megkísérelni rekonstruálni Fellini sajátos kapcsolatát a spiritualitással és természetfelettivel. Olyan neves filmrendezők is feltűnnek a filmben, mint Damien Chazelle, William Friedkin vagy Terry Gilliam; továbbá megszólalnak Fellini egykori munkatársai, közeli barátja, Sergio Zavoli újságíró és több neves szakértő, filmtörténész és filmesztéta is. A film előzetese.

A Fellini-portréfilmet eddig egyetlen alkalommal láthatták a hazai nézők, a 2020. november elején megrendezett Európai Art Mozi Nap keretében, ám a decemberre tervezett bemutató a mozibezárások miatt elmaradt. A film így új premierként érkezik országszerte az art mozikba június 3-tól, de néhány helyszínen már premier előtt is látható lesz. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház vetíti, ahol az újranyitás alkalmából május 7-től premier előtti vetítéseken tűzik műsorra.

Fellini - A lélek festője  (Fellini of the Spirits)

feliratos, olasz-francia-belga dokumentumfilm, 100 perc, 2020 (12)

rendező: Anselma Dell’Olio