Formabontó kisfilmekkel segítik a művészeti oktatást

A Te művészeTED címmel négy, 15-20 perces fiataloknak szóló művészetelméleti filmet készített az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

Az MMA MMKI a magyar művészeti élet elméleti és gyakorlati eszköztárát, valamint azoknak a társadalmi folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálja. Amikor egyre többen keresik az online, kulturális tartalmakat, a társadalmi felelősségvállalás jegyében, felelős intézményként reflektál a Covid19-világjárvány nyomán kialakult igényekre és a tudományos munkatársak kutatási eredményeit a fiatalok nyelvére lefordítva, tanulást segítő tartalmakat készített középiskolás fiatalok számára. A szervezők célja a művészeti ágak népszerűsítése a pedagógusok bevonásával, illetve a diákok meglévő ismereteinek bővítése és kiegészítése.

Rendhagyó „tanóra”

Eddig négy kisfilm készült el. Az alkotások újszerű megközelítésben, humoros formában járják körbe az irodalom, a filozófia, a zenetörténet és az animáció témáit. A fiatalok az egyes részekben Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészének közreműködésével ismerhetik meg Cyrano de Bergerac történetét, a filozófiai gondolkodásmód alapjait, az elfeledett Mihalovich Ödön zeneszerző legfontosabb műveit, és azt, hogyan készülnek az animációs filmek. A pedagógus számára a tanulók motiválásának és a tanórák izgalmassá tételének egyik legjobb módja, ha olyan tartalmakat használhat, amely a kamaszok világából merít, és a korosztályt foglalkoztató kérdéseket járja körbe. A hetente új részekkel érkező sorozat koncepciója ezekre a gondolatokra épít.

Mechler Anna Eliza az MMA ösztöndíjasa Edmond Rostand drámájával, a Cyrano de Bergerac-kal foglalkozik. A kisfilmben olyan kérdéseket taglal, amelyek mára sem veszítettek időszerűségükből: Mi kell ahhoz, hogy valakit elfogadjanak? Mi a fontos, a belső vagy a külső? Mechler Anna Eliza a történetet Roxane szemszögéből fogalmazza újra; a hangsúlyt ezúttal a nő érzései kapják.

Boros János az MMKI tudományos főmunkatársa a filozófiai gondolkodás alapjaira világít rá. Többek között kiderül, mire tanít bennünket Szókratész? Mire jó a filózófia? Milyen az értelmes élet, és milyen életet érdemes élni?

Windháger Ákos az MMA MMKI tudományos munkatársa, művelődéstörténész megismerteti a középiskolásokkal a méltatlanul elfeledett magyar romantikus zeneszerzőt, Mihalovich Ödönt, aki Liszt Ferenc és Bartók Béla közötti dimenzióban a hiányzó láncszemnek tekinthető és a magyar zenei felsőoktatás megteremtője is egyben.

B. Nagy Ervin az MMA ösztöndíjasa Cserebogarak - Animációs történetek magyar bajnokokról" címmel készített rajzfilmsorozatot, amelyben Egerszegi Krisztina későbbi ötszörös olimpiai bajnok úszó, Kárpáti Rudolf későbbi hatszoros olimpiai bajnok kardvívó, a sakkbajnok Polgár lányok és Papp László ökölvívó életútja rajzolódik ki. A TE művészeTED sorozat aktuális részében az animációkészítés rejtelmeibe nyernek bepillantást a fiatalok.

A kisfilmek egyes részei május 10-én, 17-én, 25-én, és 31-én kerülnek fel az MMKI YouTube-csatornájára. Az előzetes beharangozó szpotok erre a linkre kattintva elérhetőek.