Ingyenes emlékkoncerttel emlékezik a koronavírus áldozataira a Budapesti Fesztiválzenekar

A lezárás utáni első nyilvános koncertjén a koronavírus-járványban elhunytakra emlékezik a Budapesti Fesztiválzenekar, a május 26-i ingyenes hangversenyre az áldozatok szeretteit várják.

A zenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével, Mozart Requiemjét adja elő. A Budapest Kongresszusi Központban szervezett gyászeseményen részt venni oltási vagy védettségi igazolvány és regisztrációhoz kötött, e-mailben kapott visszaigazolás birtokában lehet. A koncertet aznap az RTL Klub is levetíti.

„A Budapesti Fesztiválzenekar zenészei és én első nyilvános koncertünket a hosszú lezárás után a Covid-19 áldozatai emlékének szenteljük. Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét adjuk elő, és az elhunytak családtagjait hívjuk erre a megemlékezésre” – mondta Fischer Iván a május 26-i emlékkoncertről. A Budapest Kongresszusi Központban megrendezett eseményen a részvétel ingyenes, de oltási vagy védettségi igazolványhoz, illetve a helyfoglalás visszaigazolásához kötött. A jelentkezéseket a zenekar honlapján, a bfz.hu/emlekkoncert oldalon várják, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel. „Mivel a koncertet számos országban közvetíteni fogják, és az RTL Klubon is látható lesz, reméljük, hogy azok a gyászolók, akik nem tudnak eljönni, otthonról követhetik a koncert közvetítését, és hogy nekik ezzel egy kis könnyebbséget szerzünk” – tette hozzá Fischer Iván. A koncert felvétele aznap, május 26-án 23:10-kor látható majd az RTL Klubon.

A híres gyászmisét kiváló szólisták tolmácsolásában hallhatja majd a közönség: többek között Elisabeth Kulman (mezzoszoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Cser Krisztián (basszus) lép majd a színpadra egy külön erre az alkalomra összeálló kórus kíséretében, amelynek Fischer Iván az Ars Longa Kamarakórus nevet adta.

„Mélyen együttérzek a Covid-19 járvány áldozataival. Már a számok is rettenetesek: a világ több mint hárommillió embert veszített el, mi Magyarországon majdnem 30 000 áldozatot gyászolunk. De a számok mögött emberek vannak, akik életük utolsó napjait nagyon szomorú körülmények között töltötték. Elzárva a világtól látogatókat se fogadhattak, és családtagjaiktól sem búcsúzhattak el. A hozzátartozóknak is leírhatatlanul fájdalmas lehetett, hogy a kórházakba nem léphettek be, és nem foghatták szeretett családtagjuk kezét életük utolsó pillanataiban” – nyilatkozta a BFZ zeneigazgatója.

A koncertet az RTL Klubon túl olyan nemzetközi fesztiválok és koncerthelyszínek közvetítik online csatornáikon, mint a Lucerni Fesztivál, a Bruges-i Concertgebouw vagy a frankfurti Alte Oper.

További információ és regisztráció az emlekkoncert oldalon.