Két hét múlva kezdődik a PLACCC Dance fesztivál

A PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance.

Alkalmazkodva a járványügyi szabályozásokhoz- izgalmas köztéri és természeti helyszíneken kínál kikapcsolódási lehetőséget május 27. és július 2. között Budapesten. A közreműködő alkotók kreativitásának és innovativitásának köszönhetően sokszínű program született. Lesz podcast vezette séta, a nézők előadásában születő koreográfia vagy művészet és sport találkozásából létrejövő táncelőadás is. A kizárólag magyar alkotókkal induló PLACCC Dance produkcióiban kiemelt jelentőséget nyer a távolság, a természet és az ember viszonya, a klímaváltozás, disztópikus jövőképünk vagy akár a jelen iránti nosztalgia. A PLACCC Dance programjai többségében ingyenesek, de támogatói jegyeket válthat a közönség.

A PLACCC Fesztivál 2008 óta mutat be olyan művészeti alkotásokat, amelyek kimozdulnak a művészet hagyományos helyszíneiről, a színháztermekből és a galériákból. Az elmúlt csaknem másfél évtized alatt születettek emlékezetes produkciók a Blaha Lujza tértől a Csepel Művek gyártelepén és az egykori tévészékházon át egy mozgásban lévő teherautó platóján, egy elhagyatott úszómedencében és egy falmászó sportklubban, vagy éppen pécsi utcákon és lakásokban. A PLACCC Fesztivál idén tavasszal táncfókuszú különkiadással jelentkezik Budapesten, amelynek alkotói kreatív és innovatív módon alkalmazkodtak a jelenlegi helyzethez, a biztonságos távolságtartás követelményét nem akadályként, hanem lehetőségként felfogva hoznak létre köztéri alkotásokat. A művészek nagy nyitottsággal fordulnak a városi terek vagy a természeti környezet felé, és szívesen használják ki az úgynevezett helyspecifikus alkotásban rejlő lehetőségeket – akár már hosszabb ideje dolgoznak köztéren, akár esetleg első alkalommal vállalkoznak a színházterem elhagyására. A felkért művészek a járványhelyzethez alkalmazkodó előadásokkal készülnek, amelyek során a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a közreműködők és közönség biztonságára.

Mészáros Máté előadása, A távolság mechanikája a statikus és dinamikus testek között keletkező távolság jelenségét vizsgálja, a térben elhelyezkedő testek találkozásának variációit mutatja be, hogy ezáltal beindulhasson a szabad értelmezés lehetősége a nézőben. Az előadásnak ez esetben egy „Covid-biztos” változata valósul meg: a koreográfiák meghatározó mozdulatsorait köztéren megtalálható piktogramok segítségével maguk a „közönség” tagjai hajthatják végre önállóan, így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve. A produkció folyamatosan látogatható, indulópont: Széllkapu, Millenáris Park (1027 Budapest, Margit körút)

Stern Lili NOWstalgy (lásd fotón) című előadása egy autonóm podcast ünnepség a szabadságról, a közösségről és az önállóságról. Milyen együtt lenni újra? Milyen magunkat megérteni és megérezni abban, ami körülvesz bennünket? Az előadás célja kötetlen, önálló, nonverbális játékba hívni az érdeklődő résztvevőket és így közösségi élményt létrehozni. Az 50 percen séta a Hármashatárhegyi Repülőtérről indul és megadott időpontokban, május 28. és június 18. között, félóránként, maximum 10 fős turnusokban lehet bekapcsolódni, de az érdeklődők a megadott időpontokon kívül önállóan is bejárhatják a podcast útvonalát. Az előadás a Bethlen Téri Színházzal együttműködésben, a színház Ambíció tehetségprogramjában jött létre.

Thury Zita pályakezdő koreográfus Deep Impact című előadása a klímaváltozás kapcsán felmerülő egyéni és rendszerszintű felelősség kérdését járja körül, és az egyént nem kizárólag önállóan vizsgálja, hanem az egész részeként, így a hálózatos gondolkodás is előtérbe kerül. A köztéri előadásban a koreográfiát videómunka és kifejezetten a darab számára készülő, interjúkra támaszkodó hangterv háttér egészíti ki. A produkciót május 29-én láthatja a közönség a Nyugati téren, a Skála Metró áruház előtt.

A Franciaországban élő magyar táncos és koreográfus Horváth Brigitta Left behind című előadása a butoh-technikából és a „third landscape” (az ember által elhagyott és a természet által visszahódított területek) esztétikájából inspirálódik. Helyspecifikus táncprodukciója az ember és természet kölcsönös kapcsolatának átalakulásával és a „szépség” fogalmának tágításával foglalkozik. Az előadás május 30-án látható a 8. kerületi Szeszgyár u. 13. szám alatti telken.

A Hollow művészcsoport (Szeri Viktor, Páll Tamás, Muskovics Gyula) Summit című, hibrid műfajú előadásának köztéri változata immerzív technológiákat, valamint a koreográfia, a szerepjáték és a költészet eszközeit alkalmazva egy bolygószintű esemény eljövetelét vizionálja, amely radikálisan megváltoztatja a Földön az életkörülményeket. A Summit mintha már a 2019-es bemutatókor megjövendölte volna azt a bizonytalan és elkülönült létmódot, amellyel a Covid-19 kitörése óta világszerte szembesülünk. Az előadás június 6-án látható a Boráros téri aluljáróban.

A Ziggurat Project Unplugged című kültéri táncprodukció inspirációja a sziklamászás, mint mozdulatról mozdulatra kidolgozott aprólékos koreográfia, így olyan mozgásformák születnek, amelyek a tánc és a mászás határán állnak. A műfaji határokat áthidaló, a művészeten és a sporton átívelő, formabontó előadást június 2-án a budai Kecske-hegyen mutatják be a PLACCC Dance fesztiválon.

Részletes program és további információk:

Stern Lili: NOWstalgy

 2021. május 28. és június 18. félóránként induló max. 10 fős turnusokban

A séta hossza 50 perc

Hármashatárhegyi Repülőtér - Megközelítési információk a placcc és a bethlenszinhaz oldalakon.

A közönség a megadott időpontokon kívül önállóan is bejárhatja a podcast útvonalát.

Thury Zita: Deep Impact

2021. május 29. - Nyugati tér, a Skála Metró előtt

Horváth Brigitta: Left behind

2021. május 30. - 1086 Budapest, Szeszgyár u. 13.

Hollow művészcsoport (Szeri Viktor, Páll Tamás, Muskovics Gyula): Summit

2021. június 6. -  Boráros téri aluljáró

Ziggurat Project Unplugged

2021. június 2. - Kecske-hegy

Megközelítési információk itt.

Mészáros Máté: A távolság mechanikája

Időpont: folyamatos - Széllkapu, Millenáris Park, 1027 Budapest, Margit körút

Az előadások többsége ingyenes, de támogatói jegy vásárolható rájuk. A támogatói jegyek bevételének felét felajánljuk a szegedi MASZK Egyesületnek / THEALTER Fesztiválnak, amely 1995 óta idén először nem nyert működési támogatást a szakminisztériumtól, ami veszélyezteti a további működésüket, így a döntés hatással van a velük együttműködő hazai és külhoni alkotók és színházak tevékenységére is.

Regisztrációs és jegyvásárlási információ itt.

A PLACCC Dance szervezői kérik a közönséget, hogy az előadások során minden esetben tartsák be a járványügyi előírásokat, viseljenek maszkot és ügyeljenek a biztonságos távolságtartásra. A műsor- és helyszínváltoztatás jogát – jobban, mint bármikor – a szervezők fenntartják.

A Placcc Dance támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, NKA Imre Zoltán Program, Bethlen Téri Színház, Conseil Départemental de La Charente, Budapest Főváros Önkormányzat Staféta programja, In Situ (a Creative Europe program keretében), Emberi Erőforrások Minisztériuma

Bővebben itt, és itt.