Tavaszi kaktusz kiállítás az ELTE Füvészkertben május 28-30-ig

„A legvadabb tövisű kaktuszok: A Ferocactus nemzetség”

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében. Mexikó kietlen szikláin, tűző napsütésnek kitett hegyeinek és völgyeinek lakói a sokszor bizarr és veszélyes töviseket nevelő Ferocactus-ok vagy más néven hordókaktuszok. A bizarr külső ellenére Mexikó őshonos indián lakóinak mégis „barátai” ezek a zord külsejű növények. Testük rengeteg vizet tárol, melyet „megcsapolva” az indiánok, de a szomjas kaktuszkutatók is tiszta ivóvízhez jutnak a forró mexikói fennsíkokon, e mellet egyes fajok termését a Mexikóban citrompótló gyümölcsként is fogyasztják, árusítják.

Hazájukban az őslakosok, mint „haszonnövényt” látták a Hordókaktuszokban, Európába kerülve és elterjedve viszont ezek a fajok hamar népszerűvé váltak a kaktuszkedvelők körében. Mi a népszerűségük oka? Egyértelműen színes tövis fegyverzetük, méretes időskori nagyságuk és pompás sárga vagy lilás virágjuk teszi őket különlegessé.

Újabban igen keresettek a nemzetségek közötti, gyakran igen különleges tövisezettségű vagy pompás virágú hibridjei, melyek Ferobergia elnevezést kaptak. Hazánkban is kedveltek a színes tövisű, bizarr megjelenésű Hordókaktuszok melyek dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei tavaszi országos kiállítás fókuszába helyezték ezeket az érdekes növényeket.

A kiállításon a nemzetség tucatnyi faja gyönyörű, horgas tövisekkel, termetes testükkel várja látogatóikat, mindezek mellett természetesen további látványos kaktusz és pozsgásnövény érdekességeket is kínálnak az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növény anyagának bemutatásával. Lehetőség lesz növények vásárlására, a gyermekekről sem feledkeznek meg, szeretettel várják őket kézműves foglalkoztatókba szombat és vasárnap.

2021. május 28-30-ig.  Nyitvatartás: 9-17 óráig.

ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

A rendezvényt az érvényes járványügyi intézkedések betartásával tartják meg.

További információ itt.