A magyar klasszikus zene napja - in memoriam Kocsis Zoltán

Bartók Mandarinjával emlékezik és tiszteleg a BDZ.

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét. A Budafoki Dohnányi Zenekar is csatlakozott a kezdeményezéshez; egy dedikáltan az alkalomra összeállított online koncerttel a Megérthető zene sorozatuk részeként Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt.

2021. május 30., vasárnap 11:00 – BDZ YouTube-csatorna

Főpróba közönség előtt – május 28., 19 óra, Klauzál Ház

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. A kezdeményezéshez egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított és rögzített online koncerttel csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar. A szórakoztatóan ismeretterjesztő, legendásan szuggesztív, karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene sorozatukba ráadás koncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt. Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató karmestere köztudottan sajátos viszonyt ápol a Kocsis Zoltán által is kiemelt kötődéssel kezelt Bartók-életművel. Tudása és Bartók-ismerete közismerten kiemelkedő.

„Azért választottam ezt a zeneművet a Kocsis Zoltán születésnapján megvalósuló koncertünkre, mert ez volt az utolsó mű, amit Kocsis vezényletével hallhattam. Jelen voltam azon a Müpa-hangversenyen 2016-ban, amelyen két Bartók alkotás csendült fel; A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin. Akkor már mindnyájan sejthettük, tudhattuk, hogy Kocsis Zoltán utolsó koncertjeinek egyikén veszünk részt, tisztában voltunk betegségével. Mindkét mű tolmácsolása rengeteg újdonságot tartogatott azok számára, akik ismerték Zoltánt és előadóművészetét, Bartókról vallott gondolkodását. A Kékszakállú elképesztő letisztultságát és bölcsességét, az előadásból sugárzó megrázó magányt éreztük meg a közönség soraiban. Dermesztő volt. Az utolsó két kapu-jelenetet végigzokogtam. Majd az ezzel szemben megszólaló Mandarin a maga brutalitásával, szinte ember feletti tempójával ijesztő, de egyben megrázó megjelenítésével életre szóló emléket vésett a lelkembe. Ez a koncertélmény az egyik oka mostani műsorválasztásomnak. Másik oka pedig az, hogy saját muzsikussá válásomnak is meghatározó személye Bartók. A Megérthető zene (karmesteri magyarázatokkal kiegészített) sorozatunkban is már hét Bartók művet dolgoztunk fel eddig, igazi keresztmetszetét bemutatva a bartóki életműnek. Ezzel a mostani Mandarinnal a keresztmetszet teljessé válik.”

Kocsis Zoltán minden magyar zeneszerető ember életében fontos szerepet játszott. Hollerung Gáboréban különösen fontosat; Kocsis sokszor járt a Budafoki Dohnányi Zenekarnál, nagyon szerette a BDZ-t. A két karmester már tanulmányaik során is összekapcsolódott egymással, közös tanáruktól, Simon Alberttől, a mindenki által csak Jumiként emlegetett mestertől sajátították el a „zenekarépítés know-how-ját.”

„Életem egyik legpozitívabb élménye a karmesteri diplomakoncertem volt. Kocsis is jelen volt, tanítványa is közreműködött. Kocsis a végén bejött a művészszobába, és elmondta tanítványának, hogy mennyire rosszul teljesített. Majd közölte velem, hogy a zenekar is rémisztő volt. Végül pedig odaszólt nekem a következő szavakkal: „Végül is messze te voltál a legkevésbé szar…” Ez vált életem legmeghatározóbb motivációjává.”

Május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján Bartókkal várja tehát a BDZ közönségét. Bartókkal és Hollerung Gábor magyarázataival a Megérthető zene koncerten. A Bartók által írt A csodálatos mandarin koncertszvitje szólal meg, amely a hajszával záródik. A mű a XX-XXI. század örökérvényű, ma is igen aktuális kérdéseit taglalja: Mi a civilizáció és mi a barbárság? Hogyan tudjuk a bűnt és a tisztaságot megkülönböztetni? Hogyan tudunk elevickélni a mindig is létező bűnök és a reményeink szerint szintén mindig létező tisztaság között?

A Budafoki Dohnányi Zenekar ezekkel a gondolatokkal, Hollerung Gábor híresen szuggesztív és szórakoztató magyarázataival és Bartók zenéjével várja közönségét a BDZ YouTube-csatornáján május 30-án, 11 órakor, A magyar klasszikus zene napján – in memoriam Kocsis Zoltán.