Tízpontos cselekvési tervet hirdetett meg az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom

A füstmentes élet és a tudatos táplálkozás is szerepel a mozgalom következő hónapokat meghatározó akciótervében.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom azért jött létre, hogy párbeszédet indítson napjaink legégetőbb kérdéseiben. A politikamentes mozgalomhoz tudósok, vállalkozók, művészek és sportolók csatlakoztak már. Szerepet vállalt az EHTM munkájában például Liptai Claudia médiaszemélyiség, Kende-Hofherr Krisztina, a TMC Management alapítója, motivációs tréner, Homor Fatima, a Corvinus Egyetem "Tanulj Magyarország program" vezetője, Kitanics Márk pszichológus, igazságügyi orvosszakértő és Krisán László, a KAVOSZ Zrt., a Széchenyi Kártya Program irányítását végző szervezet vezérigazgatója.

„Új lendületet adunk a Mozgalomnak, kihirdetjük az ÉHTM 10 pontját, amelyek fókuszában a környezetvédelem, a testi és lelki egészség, a tudatosabb és lassabb életmód fontossága áll. Célunk továbbra is egy élhetőbb világ megteremtése, a párbeszédet pedig a szakértői diskurzusok mellett többek között sajtótájékoztatókkal, mini-kampányokkal, elemző podcast-sorozattal, és amint a járványhelyzet engedi, road show-val pörgetjük fel. A mostani helyzetben még nagyobb szükség van arra, hogy segítsük a társadalmat a felelősségteljes döntések meghozatalában” – mondta Oláh Zsuzsanna, a Mozgalom elnöke és társalapítója.

Az eddigi panelbeszélgetéseken különböző területek hiteles szakértői vitattak meg olyan témákat, mint a járványhelyzet utóhatásai, vagy az online világ térnyerése a karantén alatt. A beszélgetéseken megosztotta gondolatait például Almási Kitti klinikai szakpszichológus, Tóth Vera énekesnő, Fodor Rajmund olimpiai bajnok vízilabdázó.

A Mozgalom 10 főbb témakörében olyan társadalmi kérdések kerülnek terítékre, mint az ételpazarlás, a műanyagmentesség, a füstmentes élet, a tudatos táplálkozás – ez utóbbi két témában országos roadshow-t is szervez az ÉHTM.

A 10 pont:

1.  Ne pazaroljunk!

2.  Vigyázzunk a levegőre, és a tüdőnk egészségének egyensúlyára! Éljünk füstmentesen!

3.  Szelektíven gyűjtsük a szemetet!

4.  Inkább édesvízi halat fogyasszunk, mint tengerit!

5.  Amit tudunk, piacon, magyar termelőktől vegyünk meg, hogy csökkentsük a termékek ökológiai lábnyomát

6.  Amennyire csak tudunk, éljünk műanyagmentesen!

7.  Éljünk lassabban, tudatosabban! Vigyázzunk a saját és környezetünk mentális egészségére!

8.  Figyeljünk az felesleges energiafelhasználásra!

9.  Figyeljünk testünk egészségére és a napi rendszeres testmozgásra!

10. Ne felejtsük a mondást: Az vagy, amit megeszel! Táplálkozzunk tudatosan!